Vad orsakar illamående vid kaffe?

Illamående är en term som används för att beskriva känslan av yrsel, obehag och illamående. Det är ett vanligt symtom på många hälso-tillstånd och kan orsakas av matförgiftning, biverkningar av mediciner, för mycket alkohol och till och med graviditet. Men visste du att kaffedrickande är en av de skyldiga till detta obekväma och ibland smärtsamma tillstånd? Läs vidare för att få veta mer.

Kan kaffe orsaka illamående?

Ja, det kan det, särskilt om du har en känslig mage. Detta gör naturligtvis inte kaffe till en dålig dryck, eftersom det har många hälsofördelar. Från att väcka dig till att göra dig mentalt alert är kaffe den idealiska morgondrycken. Ändå är inte allt perfekt med drycken, eftersom den vetenskapligt har kopplats till tillstånd som illamående.

Nedan följer några anledningar till varför kaffe får dig att må illa.

Syror

Som du säkert vet finns det olika typer av syror i kaffe. De bidrar oerhört mycket till den totala smaken av bryggan. För att sammanfatta det hela är syran i kaffe en del av det som gör att det smakar gott. Dessa syror kan dock få dig att känna dig illamående och obekväm, särskilt om du precis har vaknat. Dessa syror kan skada eller irritera slemhinnan i din mage.

För att slippa den här känslan ska du välja mörkare rostning, eftersom syrenivån är betydligt lägre än vid vanlig rostning.

illamaende kaffe

Att dricka kaffe på tom mage

Att dricka kaffe på tom mage är ett recept för katastrof, särskilt om din mage är känslig. Sanningen att säga är kaffe en stark, djärv och rik dryck med komplex kemisk sammansättning. Så att dricka det utan att ha något konkret till frukost är egentligen ingen bra idé. Den bästa åtgärden för personer med en oförutsägbar magreaktion är att undvika koffeinhaltiga drycker på morgonen.

Koffein

Koffein, som finns i kaffe, är en stimulerande substans som kan påverka allt från hjärnans funktion och puls till blodtryck. Det kan också katalysera produktionen av magsyra. Effekten av koffein kan hålla i sig i 6 till 12 timmar.

Det största problemet med koffein är att det främjar produktionen av magsyra, vilket kan leda till magsår, nervositet, illamående och yrsel. Studier har visat att om man dricker kaffe på tom mage kan det leda till att magen producerar för mycket saltsyra, vilket kan leda till svåra magsmärtor.

Tänk på att intag av en liten mängd kaffe inte nödvändigtvis leder till dessa reaktioner. Endast personer som konsumerar stora mängder kan uppleva de obehagliga effekterna av koffein. För att vara på den säkra sidan bör du se till att ditt kaffe inte innehåller mer än 100 mg koffein.
Om du inte känner dig illamående efter att ha druckit kaffe eller inte upplever några av koffeinets obehagliga effekter kan du besluta att ta flera koppar kaffe, men försök att inte gå för långt.

Hur man blir av med kaffe illamående

Låt oss inse det; illamående är en av de mest obehagliga känslorna i världen. Eftersom ingen ber om att bli sjuk efter att ha tagit en utsökt kopp kaffe på morgonen, är det avgörande att varje kaffedrickare lär sig hur man kan minska de obehagliga effekterna av kaffekräkningar.

I det här avsnittet kommer vi att titta på en handfull saker du kan göra om du börjar känna dig yr eller illamående efter att ha druckit några koppar kaffe.

Få i dig vatten

Att dricka kaffe när du inte är ordentligt hydrerad kan göra att du känner dig uttömd. Att dricka en kopp kaffe bör inte vara det första du gör när du vaknar på morgonen. Drick i stället ett eller två glas vatten för att återfukta dina celler och spola ut farliga gifter. Du bör aldrig använda kaffe som en ersättning för vatten.

Tänk på att vatten också kan bidra till att minska effekterna av koffein. Och det som är bra med det är att det fungerar nästan omedelbart. Så du kan uppleva en viss lindring eller börja känna dig bättre kort efter att du har druckit vatten.
Drick örtte
Örtte innehåller antioxidanter och några andra komponenter som kan hjälpa dig att känna dig mindre illamående efter att ha druckit kaffe. Förutom att neutralisera effekten av koffein har örtte också många hälsofördelar som att skydda cellerna och främja matsmältningen.

kaffe illamaende

Ta C-vitamin

Att äta frukter som innehåller mycket C-vitamin kan hjälpa dig att återhämta dig snabbare. Hög koffeinhalt kan ha en djupgående effekt på din C-vitaminkoncentration i blodet. Ibland kan det vara så att om du tar för mycket kaffe kan det lura din hjärna att tro att du inte har tillräckligt med C-vitamin i ditt system.

Ett bra sätt att lägga till lite C-vitamin tillbaka till ditt blodomlopp är att tugga på grapefrukter eller apelsiner.

Träning

Ett annat bra sätt att få bort överflödigt koffein ur ditt system är att träna. När du tränar eller ägnar dig åt någon form av fysisk aktivitet metaboliserar du nämligen det överflödiga koffeinet som finns i dig.

Du behöver inte lyfta tunga vikter eller ägna dig åt ett extremt träningspass bara för att få ut koffeinet ur din organism. Enkla aktiviteter som jogging, raska promenader och stretching kan hjälpa dig att må bättre. Men det är inte allt; dessa övningar kommer att hjälpa dig att förbättra din kropp, ditt sinne och din själ.

Vänta ut

Även om du inte kan göra något av ovanstående kommer koffeinet i ditt system så småningom att försvinna. Beroende på hur allvarligt ditt illamående är kan det hända att du inte kan röra dig eller dricka någonting. Om så är fallet bör du hitta en bekväm plats där du kan slappna av och vänta ut det.

Avslutande anmärkning

Kaffe är en fantastisk dryck med massor av hälsofördelar. Men när det tas på tom eller svag mage kan det göra allvarlig skada. Så oavsett om du är nybörjare eller om du har druckit kaffe i flera år, försök att vara måttlig, eftersom det kan ge dig illamående. Och om du av någon anledning inte mår bra efter att ha druckit en kopp kaffe bör du tillämpa något av de tips som diskuteras i den här artikeln.

Artikeln är inspirerad av: https://www.stayroasted.com/what-causes-coffee-nausea