Kaffe vs. energidrycker – vilket är det bästa sättet att vakna?

Den här artikeln förklarar allt om kaffe och energidrycker – deras näring, viktiga för- och nackdelar och de viktigaste skillnaderna mellan dessa två energidrycker. Kaffe vs Energidryck. Låt oss se vilka skillnader och likheter de har samt vilken som är bäst för att få dig att vakna.

Kaffe vs. energidrycker

Kaffe vs energidrycker har varit en entusiastisk debatt sedan energidrycker började bli populära de senaste decennierna. Koffein är även känt som bryggeri, perk, energi, go-go juice och bönjuice är hur nästan alla människor börjar sin dag. För många människor är det något de lever på regelbundet. Koffein ger mental klarhet och stärker fokus som hjälper en dag att gå smidigare.

Oavsett om det är en Monster energidryck under en föreläsning klockan 9 på morgonen eller om man sippar på en utsökt mugg 100 % koffeinfritt arabica-kaffe direkt efter skiftbytet på akutmottagningen, så finns koffein där. Alla har vanligtvis en preferens när det gäller kaffe kontra energidrycker, men vilka är de faktiska betydande skillnaderna mellan kaffe och energidrycker? Vad är det som gör den ena bättre än den andra?

kaffe energidricka

Kaffe vs energidrycker: Vilken dryck ska man välja?

När man behöver en uppiggare för att undvika trötthet, utmattning, hjärndimma eller distraktioner kan man ta till så många olika drycker. Kaffe och energidrycker är de två drycker som är kända för sin koffeinpåverkan. Dessa två drycker är dock så olika som de kan vara.

Mellan kaffe och energidrycker ses energidrycker i ett mycket mer negativt ljus. Kaffe, å andra sidan, ses som nästan traditionellt på ett sätt.

Vad sägs om lite kaffe?

Kaffe är en standard över hela världen. Kaffe är en utmärkt dryck för alla tillfällen, oavsett om det är sommar eller vinter, formellt eller avslappnat. Några av de bästa resekaffeebryggarna eller paket som Caffeinated On-The-Go Starter Set gör det enkelt att skapa en personlig dryck på språng utifrån smak och hälsopreferenser.

Fördelar och nackdelar

Oavsett om man föredrar latte, frappuccino, macchiato, mocha eller till och med enkelt svart kaffe finns det både en bra och en dålig sida av en kopp kaffe. Det har varit föremål för en hel del granskning under de senaste decennierna.

Vill du ha en energidryck?

Energidrycker är ett trendigt sätt att få koffein snabbt och läckert. Dessa drycker, i synnerhet, är populära bland unga vuxna mellan 12 och 24 år. 1, Under de senaste åren har energidrycker fått en hel del granskning.

Fördelar och nackdelar

Oavsett om man föredrar Red Bull eller Starbucks, Monster eller Folgers eller Rock Star eller Tim Hortons finns det andra skillnader när det gäller kaffe kontra energidrycker.

Kaffe vs energidryck: Hälsosammare eller effektivare?

När det gäller kaffe vs energidrycker finns det många aspekter att titta på. Båda dryckerna har olika inverkan på ens hälsa. Men när det gäller kaffe vs energidrycker vad som är bättre för att vakna upp och vad som är bättre för din hälsa.

En avgörande faktor är vad som finns i själva drycken. I den enklaste koppen kaffe är det bara det – kaffe.

I energidrycker är det inte så. Många ingredienser ger energidrycker sin pepp, bland annat koffein, taurin och L-karnitin. Guarana-extrakt. Glukonolakton. B-vitaminer. Alla dessa är inte skadliga, men de kan vara det.

kaffe vs energidricka

Sockerinnehåll

Den aspekt som gör att saker och ting oftast smakar bättre är socker. Det är samma sak för kaffe och energidrycker. Det finns många alternativ för sockerfria energidrycker vs kaffedrycker utan socker. Beroende på stilen på båda varierar sockerinnehållet.

Se till att kontrollera näringsfakta på baksidan av behållaren eller på menyn för att fastställa sockerinnehållet för varje dryck.
Att skapa caféinspirerade drycker hemma kan hjälpa till att begränsa sockerinnehållet. Kaffebryggare är ett fantastiskt sätt att få mer kontroll över koppen Jo. Kaffemaskiner gör kaffe enkelt att göra och njuta av.

Koffeininnehåll

I genomsnitt innehåller kaffedrycker cirka nittiofem milligram koffein i en kopp. en grande kopp kaffe från Starbucks innehåller cirka 225 milligram koffein.

När det gäller energidrycker specifikt kan det variera från så lite som sex milligram koffein i koffeinfri 5-hour energy till 242 milligram i 5-hour extra energy. monster vs kaffe koffeinhalten är överraskande när den jämförs. Det genomsnittliga koffeininnehållet i en monster energidryck är 120 milligram koffein, och Red Bull följer efter med 111 milligram.

Fördelen med båda är att det finns koffeinfria alternativ. Många populära märken av energidrycker finns med koffeinfattiga eller till och med koffeinfria alternativ. Koffeinfritt kaffe är mycket mer populärt med ett brett utbud av märken och stilar, från Eight O’clock Whole Bean Coffee till Maxwell House Original Decaf.

Kalorier

Kalorierna för varje dryck är mycket beroende av vilken typ av kaffe eller energidryck som konsumeras. Båda har alternativ som är kaloririka och alternativ som är kalorisnåla.

Låt oss titta på de mest kalorifattiga dryckerna i båda kategorierna. Svart kaffe utan några tillsatser innehåller ungefär en kalori per åtta-unce kopp. Det är inte särskilt många kalorier alls. Det finns många olika sorters energidrycksalternativ med låga kalorier eller till och med kalorifria energidrycker. Red Bulls sockerfria alternativ och Monsters Ultra har båda endast tio kalorier, medan Red Bull Zero inte har några kalorier alls.

Låt oss titta på de mest kaloririka dryckerna i båda kategorierna. När det gäller kaffe ökar tillsättningen av aromer, socker och grädde kaloriintaget för en kopp Jo. Gräddkaffe är några av de mest kaloririka dryckerna, med upp till 1060 kalorier i fallet Dunkin Donuts Frozen Coffee eller Starbucks Brown Sugar Shortbread Latte med sexhundra kalorier.

När det gäller energidrycker varierar kalorimängden beroende på märke och smak. När det gäller energidrycker är den övre delen inte alls lika hög som kaffe. En 16-ounce portion Crunk har endast 544 kalorier i den övre delen av energidryckerna.

Hälsoeffekter

Till att börja med kan hälsoeffekterna av koffein, oavsett hur det förs in i kroppen, vara enorma. Skillnaden mellan kaffe och energidrycker är att energidrycker är kända för att vara farligare för hälsan.

Det finns en skillnad i hälsoeffekter beroende på mängden och regelbundenheten av koffeinintaget. Är kaffe och energidrycker hälsosammare att konsumera dagligen? Skillnaden mellan kaffe och energidrycker är att kaffe har en mer positiv potential för hälsofördelar än energidrycker.

Koffeinets hälsoeffekter är följande Ökad risk för ångest, nervositet och sömnlöshet. 2 . Långvarig användning av kaffe är överlag hälsosammare än långvarig användning av energidrycker. Harvard Health förklarar att kaffe har följande hälsofördelar
Begränsad risk för hjärtsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer. 3.

Hälsoeffekterna av en energidryck jämfört med kaffe är också viktigt mycket individuella. Prata med en sjukvårdspersonal om det finns några bekymmer eller farhågor om koffeinintaget från antingen kaffe eller energidrycker.

Viktiga skillnader mellan kaffe och energidrycker

Det finns många skillnader mellan kaffe och energidrycker, från hälsoeffekter ingredienser, koffeinmängd och mycket mer. Kaffe vs energidrycker jämför både för- och nackdelar i nedanstående tabell.

En av de största fördelarna som energidrycker har jämfört med kaffe är deras bekvämlighet. Energidrycker är lätta att hämta i en närbutik och lämna i bilen, ryggsäcken eller på kontoret. Att resa med kaffe är mer utmanande. Med Travel Coffee Makers blir det en barnlek baserat på höga betyg från deras användare.

Vilken håller dig vaken längre?

När man frågar varför den ena fungerar bättre än den andra, handlar det om vetenskapen kring själva drycken och koffeinhalterna. Koffeininnehållet är anledningen till att folk dricker kaffe och energidrycker till att börja med. Koffein är en stimulans för det centrala nervsystemet som har några olika effekter på människokroppen. Några av dessa effekter är förstås mental vakenhet men också lindring av trötthet, ökad stimulans och förbättrad regelbundenhet i tarmrörelserna.

Det finns dock en rad olika koffeinhalter under paraplyet koffeinhaltiga drycker. Det beror på vilket märke och vilken typ av dryck det är. Ett genomsnittligt kaffe innehåller lite mer koffein (12 milligram) än en genomsnittlig energidryck (10 milligram) per ouns.

energidricka vs kaffe

Slutgiltiga tankar

Så vad är bäst? Kaffe ger ganska mycket utbud och flexibilitet beroende på preferenser, smak och diet. Det har också flera hälsofördelar. Å andra sidan har kaffe en bitter smak samtidigt som det möjliggör ett utbud av drycker med högre sockerinnehåll och kaloriinnehåll.

Energidrycker ger en välsmakande energikick. Energidrycker har dock många fler hälsoeffekter än kaffe. Detta gör det till ett bra alternativ om det dricks med måtta.

Kaffe kontra energidrycker är inte så entydigt som man kan tro. Både kaffe och energidrycker har sina förtjänster som koffeinhaltiga drycker. De har också båda fördelar och nackdelar med att dricka dem. På det hela taget handlar det om personliga preferenser. Oavsett om man börjar en lektion i statistik 101 med en Fruit Punch Rockstar eller går till ett chefsmöte med en Pumpkin Spiced Latte, håller koffeinet i allmänhet sinnet fokuserat och klart.

Referenser

1. Konsumtion av koffeinhaltiga energidrycker bland ungdomar och unga vuxna | ScienceDirect
Den växande marknaden för koffeinhaltiga energidrycker (CED) har orsakat oro för överdrivet koffeinintag och potentiella negativa effekter, särskilt bland ungdomar.
www.sciencedirect.com

2. Kaffe | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health
Kaffeälskare runt om i världen som sträcker sig efter sin favoritbrygga på morgonen tänker förmodligen inte på dess hälsofördelar eller risker.
www.hsph.harvard.edu

3. Måttliga mängder kaffe är det bästa | Harvard Health
Att inte dricka mer än fyra eller fem 8-ounce koppar kaffe per dag – vilket motsvarar cirka 400 milligram koffein – hjälper människor att få dryckens hälsofördelar med en lägre risk för koffeinbiverkningar som ångest och nervositet.
www.health.harvard.edu
Källa: https://www.stayroasted.com/coffee-vs-energy-drinks

Artikeln är inspirerad av: https://www.stayroasted.com/coffee-vs-energy-drinks/