Kaffet smakar dåligt: Varför och hur löser man det?

Vi har alla dåliga dagar. Och ibland kommer dessa off-dagar i form av kaffe som smakar dåligt. Och inte dåligt i stil med ”du kommer aldrig att få de bönorna igen”, utan dåligt i stil med ”det här är mitt favoritkaffe och något har gått fruktansvärt fel”. Det är okej. Det händer. Och vi kan hjälpa dig att lära dig att inte göra samma misstag igen.

13 anledningar till att ditt kaffe smakar dåligt och hur du åtgärdar det

Att brygga kaffe är lika mycket en konst som en vetenskap. När du väl känner till de vanligaste misstagen som görs med kaffebönor, vatten och utrustning kan du rätta till dem och återgå till att göra bryggor med fantastisk smak.

Vanliga fel på kaffet som gör att det smakar dåligt

Det finns flera anledningar till att ditt kaffe inte bryggs så bra som du vill. Här är en snabb översikt över dessa orsaker som vi kommer att diskutera genom hela den här artikeln:

  • Det är kaffebönorna
  • Din vattenkvalitet är inte den bästa
  • Det är ett problem med din utrustning

Läs vidare för att skilja mellan dessa vanliga problem och diagnostisera problemet med din kaffebryggning på ett korrekt sätt.

kaffet smakar daligt

DET ÄR KAFFEBÖNORNA SOM ÄR PROBLEMET

Vi kan aldrig betona hur viktigt det är med bra kaffebönor för en god kopp kaffe. Du kanske redan vet att vi är stora förespråkare för att mala dina egna bönor, men ibland kan även bra kaffebönor vara en av orsakerna till att ditt kaffe smakar dåligt.

1. Dina bönor är inte färska

Kaffe har inte oändlig hållbarhet, oavsett hur bra bönorna ser ut eller hur svagt de fortfarande luktar. I samma sekund som dessa små fickor av läckerhet lämnar rosteriet börjar de förlora smak.

Vid rostning produceras ett ton koldioxid i kaffebönorna. De läcker sedan koldioxid i en process som kallas avgasning. Ju längre de avgasar, desto mer arom läcker ut. Om dina bönor har glömts bort längst bak i ett skåp i ett år eller förvarats felaktigt kan det vara orsaken till din glanslösa kopp kaffe.

Tänk på det så här. För varje 24 timmar som du låter kaffet ligga i rumstemperatur och utsättas för luft förlorar det 10 % av sin hållbarhet. Det är en stor smakförlust. Även om det förvaras på rätt sätt kommer den ständiga frigörelsen av gaser och oxidationen av kaffeoljorna att påverka smaken.

Hur man åtgärdar det:

Hur mycket det än smärtar att kasta bort uppskattade bönor är det vad du måste göra. Försök att inte vara en kaffehamster och förvara alltid dina bönor på rätt sätt. Kaffe är bättre när det är färskt, så du vill göra regelbundna inköpsresor och bara köpa det du behöver för nästa vecka eller två. Och kom ihåg att leta efter ett rostningsdatum i stället för ett utgångsdatum på kaffeetiketten.

När vi säger färskt menar vi mellan fyra dagar och två veckor gammalt. Det beror på att riktigt färskt kaffe fortfarande befinner sig i en stor avgasningsfas och inte har hunnit utveckla mer smakrika oljor.

2. Rostningen är dålig

Om du rostar dina egna bönor kan det här vara ditt dåliga kaffes boven i dramat. Rostning är en finurlig process som kräver jämn värmetillförsel under hela rostningstiden. Du kan visserligen rosta dina egna bönor hemma, men du måste skapa en miljö som efterliknar en professionell rosteris utrustning.

Men ibland är kvaliteten på din rostning utanför din kontroll. Även rostare gör misstag (vi är alla människor). Och om du köper kaffe från livsmedelsbutiken är det stor chans att du inte alltid får bönor av samma kvalitet.

Ja, du läste rätt. En analys av 15 butiksvarumärken visade att deras protein- och sockerinnehåll var vilt inkonsekventa mellan olika märken och rostningar. I princip har till och med industriella kafferosterier problem med att rosta bönor på ett konsekvent sätt. Så bli inte rädd om du stöter på en dålig rostning.

Hur du åtgärdar det:

Om din hemmarostning är dålig kan du överväga att hitta ett nytt recept eller kolla upp bra ersättningsutrustningar för utrustning. Om dina köpta bönor är dåliga, prova en annan sats av samma bönor eller byt kaffetyp helt och hållet.

Kom ihåg att kaffe handlar om personlig smak. Om du fortsätter att bli besviken på samma bönor eller rosteri, var inte rädd för att byta. Bara för att en vän älskar det betyder det inte att du måste göra det.

3. Kaffet är av låg kvalitet

Vi älskar alla en bra affär, men att kortsiktiga din budget för kaffebönor kan bita dig i du-vet-vad. Generellt anses robustakaffebönor vara av lägre kvalitet, men den beteckningen handlar mer om smak än om bönans faktiska kvalitet.

Robusta-kaffe är mindre komplext och smakrikt än arabica-kaffe, så det är något att tänka på om du tycker att robusta-bönor inte riktigt faller dig i smaken.

Förutom sorten finns det också den specifika bönan och rostningen. Om du betalar för billigt kaffe finns det en stor chans att ditt kaffe kommer att smaka, ja, billigt.

Hur du löser det:

Det hjälper att veta hur man köper de bästa kaffebönorna. Om du håller dig borta från färdigmalet kaffe med vaga etiketter har du större chans att upptäcka bättre kaffe.

4. Din malning är för stor/smal

Malningen av dina bönor kan göra stor skillnad för smaken på ditt kaffe. Varför? Jo, kaffemalet måste vara tillräckligt lösligt för att ge god smak men olösligt nog för att inte hamna i ditt filtersystem.

Om ditt kaffe smakar svagt eller surt kan din dryck vara underextraherad. Den dåliga smaken beror på att syrorna i bönan löses upp tidigt i bryggningsprocessen. Stora kaffesumpskivor kan orsaka denna oattraktiva smak eftersom de har större yta och inte löses upp tillräckligt under bryggningen.

Om ditt kaffe smakar superbittert kan din dryck vara överextraherad. Detta händer oftast med en för fin malning.

Beroende på vilken typ av kaffe du brygger kan du behöva justera storleken på din kaffesump. Hur du maler kaffebönor för espresso skiljer sig från ditt vanliga droppkaffe.

Hur du åtgärdar det:

Först och främst måste du veta vilken malning som passar till vilken bryggningsmetod. Om du gör kaffe med en fransk press vill du att kaffebönorna ska vara extremt grova. I motsatt ände av spektrumet kräver turkiskt kaffe bönor som är malda lika fint som pulveriserat socker.

Kom ihåg att malning av dina egna bönor är det bästa sättet att garantera en välsmakande kopp kaffe. Det kan tyckas obekvämt om du inte har en kvarn (det är vårt måste-ha-verktyg för kaffe!), men när du väl har en kvarn som passar till din kaffeutrustning kommer du att undra varför du inte skaffade en tidigare.

VATTEN ÄR PROBLEMET

Efter bönorna kan ditt vatten vara den stora orsaken till att ditt kaffe smakar dåligt. Även om du regelbundet dricker vatten direkt från kranen och det smakar bra för dig kan det ändå vara problemet.

5. Din temperatur är fel

Det kan verka godtyckligt för det otränade ögat, men vi tröttnar aldrig på att förespråka den perfekta temperaturen för att brygga kaffe. Vi rekommenderar 205°F (96°C) för alla koppar kaffe.

Varför? Du vill att vattnet ska vara varmt men inte kokande. Om det är för varmt kan du förstöra flyktiga oljor och de mer subtila smakerna i bönorna. Om kaffet är för kallt kommer det att vara underextraherat… vilket är svagt och inte ett bra sätt att börja dagen på.

Hur du åtgärdar det:

Det här är lätt att åtgärda. Investera i en termometer. Det kan vara en traditionell termometer eller en snygg lasertermometer.

Och om du någonsin hamnar utan termometer igen? Koka upp vattnet och ta bort det från värmen i cirka 30 sekunder innan du brygger det.

Taylor Precision Products Instant Read Analog Meat Food Grill BBQ Cooking Kitchen Thermometer med röd fickhylsa för kalibrering, 1 tum, rostfritt stål.

6. Ditt kranvatten är smakar illa

Det kanske smakar bra för dig, men partiklar i ditt kranvatten kan ha en stor inverkan på smaken av ditt kaffe. Att brygga kaffe är som ett kemiproblem. Du kan kasta omkull din ekvation när du introducerar okända element.

Hur du löser det:

Det här är en annan enkel lösning. Filtrera vattnet som du använder för att brygga ditt kaffe. Kom ihåg att många kranvattenfilter måste köras kallt för att kunna användas på rätt sätt.

Så dina bönor och ditt vatten är båda bra men något är fortfarande inte rätt. Om så är fallet kan din utrustning vara orsaken till att ditt kaffe fortfarande smakar dåligt.

7. Din utrustning är smutsig

Det kanske inte känns som att du behöver rengöra den varje gång – du har ju trots allt bara kokat kaffe. Bara en snabb sköljning och det blir bra, eller hur?

Tja, nej. Om du inte vet hur man rengör en kaffebryggare är det dags att lära dig nu. Det beror på att vi tenderar att bara tänka på kaffekannan och filterområdet.

När rengjorde du senast behållaren i din droppkaffebryggare? Om du inte kommer ihåg det kan det vara dags att göra en ordentlig tvätt av din kaffegrej.

Hur man åtgärdar det:

Rengör kaffebryggaren ordentligt. Dina smaklökar och ditt immunförsvar kommer att tacka dig.

8. Din utrustning är gammal

Visst har din kaffekanna varit med dig i vått och torrt. Den gav dig en liten kopp lycka även under de värsta dagarna. Men ingen och ingenting är immunt mot ålderns faror.

Detta gäller särskilt om kvaliteten på ditt kaffe tar en störtdykning utan någon uppenbar anledning. Dina bönor är bra, ditt vatten är filtrerat och uppvärmt på rätt sätt och din utrustning är nyligen rengjord. Om det är det kaffemysteriet du har på halsen kan du behöva en ny maskin.

Så här åtgärdar du det:

Det finns inte mycket du kan göra om din utrustning börjar gå sönder. Börja leta efter en ny kaffebryggare eller kaffekvarn, stat.

9. Du använder fel utrustning

Ibland kan vi komma undan med att fiffla med vår kaffeutrustning. Att göra espresso utan en espressomaskin kan ge bra resultat… bara inte med samma konsistens och noggrannhet som en riktig maskin.

Vi uppmuntrar dig helhjärtat att leta efter lösningar (särskilt om du har en liten budget), men du kanske befinner dig vid den punkt i din kaffeutforskning där en dyr maskin är meningsfull.

En annan sak att se upp med är vad du faktiskt dricker ditt kaffe från. Vi tvivlar starkt på att du kommer att sträcka dig efter en plastmugg när du vill hälla upp ditt kaffe, men för säkerhets skull: låt bli. Glas- och keramikmuggar är bäst när du är hemma, medan resemuggar i rostfritt stål är bäst när du är på språng.

Hur du åtgärdar det:

Försök att använda rätt utrustning för den typ av kaffe som du vill göra.

NÅGOT ANNAT GICK FEL

Så dina bönor, ditt vatten och din utrustning är inte problemet. Det är helt okej. Att brygga kaffe kan vara knepigt, så det kan finnas andra orsaker till att ditt kaffe smakar dåligt. Kaffet smakar konstigt.

10. Din timing är fel

Om du dricker örtte kanske du inte bryr dig om att det får dra lite längre tid än vad du tänkt dig. Det är inte så det fungerar med kaffe. Om din bryggning går för kort eller för lång tid kan du ha över- eller underextraherat kaffe i handen.

Du kan till exempel brygga perkolat kaffe mellan sex och tio minuter. Det är en enorm tidsvariabel. Om du provar ett nytt recept kan det vara nödvändigt att experimentera lite för att hitta det bästa sättet att brygga.

Så här åtgärdar du det:

Justera långsamt din tidsåtgång för att hitta det som smakar bäst för dig.

11. Du brygger för mycket kaffe

Precis som att köpa kaffebönor i bulk är det inte heller någon bra idé att brygga kaffe i bulk. Det kan tyckas som om det sparar tid senare, men kaffe är bäst när det är färskt ur grytan.

Hur du löser det: Brygg mindre kaffe oftare, särskilt när du är hemma. Om du brygger för exakt vad du (eller dina gäster) ska dricka har du alltid en färsk kopp kaffe till hands.

12. Du har gjort ett misstag

Hej, det händer de bästa av oss. Om du vet vad som gick fel är det jättebra. Om du inte gör det, tänk tillbaka på din bryggningsprocess. Kanske mätte du inte vattnet på rätt sätt. Du kanske missade ett steg någonstans. Det är okej om du inte kommer ihåg var det kan ha gått fel.

Hur du åtgärdar det: Kom ihåg att föra anteckningar nästa gång du försöker göra samma bryggning. Skriv ner varje steg, hur mycket vatten och gryn du använde och till och med vattnets temperatur. Om kaffet smakar dåligt vid det andra testet, börja göra justeringar tills du har löst problemet.

13. Du gillar inte ens den sortens kaffe

Kom ihåg att kaffe handlar om din personliga smak. Tvinga inte dig själv att dricka kaffe som smakar dåligt för dig.

Hur du löser det: Ändra receptet, prova olika bönor och upptäck vad du tycker om.

TÄNK OM MITT KAFFE SMAKAR…

Vattnets temperatur kan allvarligt påverka bryggningsprocessen. Andra faktorer kan dock orsaka en störning av smaken i ditt kaffe.

Om du har hållit din utrustning ren och dina kaffebönor är färska, men det ändå uppstår en konstig smak, kan det finnas andra faktorer som orsakar problem.

Kaffet smakar Bittert?

Om du brygger med för varmt vatten kan ditt kaffe smaka bittert. Andra faktorer som gamla bönor, bryggning under för lång tid eller en för fin malning kan också skapa en bitter smak.

Några tips för att åtgärda detta är att tillsätta mjölk/socker till kaffet, eller till och med att tillsätta en liten mängd salt för att få fram kaffets naturliga smak.

Kaffet smakar Surt?

I jämförelse med bittert kaffe är en sur kaffesmak i motsatt ände av spektrumet. En sur smak orsakas ofta av att kaffet inte är tillräckligt extraherat. När du inte brygger kaffet tillräckligt länge eller när kaffesatsen är för stor kan detta lätt inträffa. En snabb lösning på detta är att brygga kaffet lite längre eller justera malningsstorleken så att den blir lite finare. Kaffet smakar surt. Kaffe smakar surt

Kaffet smakar Bränt?

En bränd smak uppstår normalt om bönorna är överrostade (vilket sker innan du ens köper kaffegräset – så det är nog osannolikt) eller om du kokar kaffet för mycket. Det kan också uppstå om du brygger ditt kaffe med för varmt vatten under för lång tid. När du har bryggt kaffet är det idealiskt att hålla kaffet så varmt som möjligt. Att hålla det rykande hett kommer bara att döda smaken.

Kaffet smakar Metalliskt?

Om det inte orsakas av uppbyggnad i din maskin, orsakas detta fenomen ofta av ett problem med vattnets smak/kvalitet. Dåligt kaffe.

För dem som brygger med vanligt kranvatten kan detta problem vara vanligt förekommande. Det kan finnas spår av klor och andra föroreningar i kranvatten som förändrar vattnets smak, så bryggning med filtrerat eller buteljerat vatten är det bästa alternativet.

Vatten?

Urvattnat kaffe är inte roligt och kan orsakas av en mängd olika faktorer. Dessa faktorer är bland annat att man inte använder tillräckligt mycket kaffe för att brygga, att man inte brygger tillräckligt länge, att man inte brygger tillräckligt varmt eller att man använder en för liten malningsstorlek. För att ta itu med detta kan du börja med att justera förhållandet mellan kaffe och vatten. Därefter kan du kontrollera bryggningstid, malningsstorlek och vattentemperatur. Svagt kaffe

Gillar du plast?

Om ditt kaffe har en plastsmak och problemet inte är vattnet eller bryggningsmetoden, är det förmodligen din maskin. Maskiner kan orsaka detta fenomen med plastsmak när de är nya, eller när de har överanvänts och inte fått en ordentlig rengöring då och då.

Den mest framgångsrika lösningen är en djuprengöring av din maskin. Börja med att tvätta vattenbehållaren (eftersom dessa normalt sett är av plast) och kör en bryggcykel med varmt vatten. Du kan även köra en rengörande bryggcykel med 50/50 vit vinäger och vatten, 50/50 bakpulver/vatten eller 50/50 citronsaft och vatten.

Nu vet du varför ditt kaffe smakar dåligt och hur du löser det

Så du kanske tycker att det är lite lättare att få en god kopp kaffe igen i ditt kök. Naturligtvis går vissa kaffekonfundigheter längre än dessa tretton vanliga problem. Om det är fallet behöver du inte oroa dig.

Tänk tillbaka på din bryggningsprocess, inspektera dina bönor eller titta kanske på att skaffa ny utrustning. Ändra en variabel i taget tills du kommer till botten med ditt kaffeproblem.

Det krävs arbete för att bli en skicklig hemmabarista, men med lite övning och uthållighet när saker och ting går fel kommer du snart att få grepp om det. Lycka till med kaffedrickandet!