18 mat och kaffekopplingar att njuta av

Statistik från National Coffee Association visar att 62 % av amerikanerna är dagliga kaffedrickare. Dessutom använder de flesta människor kaffe som frukostdryck. Detta är förståeligt eftersom koffeinet i kaffe enligt Caffeine and Sleep har flera negativa konsekvenser för ditt sömnmönster. Det är därför bättre att ge kroppen tillräckligt med tid att eliminera koffeinet före sänggåendet.

Mat och kaffematchningar

Eftersom frukost är en måltid brukar kaffe vanligtvis kombineras med någon typ av mat. Med det sagt är de flesta människor ovilliga att avvika från sin vanliga parning av kaffe och en croissant. Men med de kaffekopplingar som ingår nedan kan du vara äventyrlig och du kommer att märka att du njuter mycket mer av både drycken och maten.

Bär

Kaffe från Östafrika, det vill säga Kenya, Uganda eller Etiopien, är känt för sina undertoner av bär, och genom att matcha det med riktiga bär, oavsett om det är jordgubbar eller hallon, kommer dessa smaker fram i ljuset. Blåbär är dock annorlunda eftersom de har helt andra smaker än de andra. De fungerar ändå bra med fylligare kaffesorter som de från Jemen.

Frukt

Trots att det är en östafrikansk produkt skiljer sig tanzaniskt kaffe lite från andra kaffebär som produceras i regionen eftersom det har undertoner av stenfrukt. Detta är en egenskap som det delar med kaffe från Haiti. I slutändan innebär detta att en av de bästa smakkombinationerna för kaffe är tanzaniskt/haitianskt kaffe med några stenfrukter som persikor eller aprikoser.

choklad o kaffe

Choklad

Choklad är en ganska mångsidig matkombination med kaffe, och allt beror på vilken typ av choklad du äter. Eftersom chokladsmakerna varierar mycket beroende på typ bör de också paras ihop med olika kaffesorter som antingen matchar deras smakprofil eller erbjuder kompletterande smaker.

Mjölkchoklad verkar till exempel framhäva kaffets fruktiga smaker ännu mer. I vår tabell över kombinationer av kaffe och mat matchar vi mjölkchoklad med fruktiga alternativ som colombianskt, kenyanskt och etiopiskt kaffe. Det kan också passa bra med Kona-kaffe som innehåller mjölk som en av sina smakprofiler.

Mörk choklad verkar fungera bra med brasilianskt kaffe med stor kropp och karamellsmak, även om det också kan fungera med mörkt rostat indonesiskt kaffe. Istället för att de intensiva smakerna krockar verkar de fungera harmoniskt när de paras ihop. Slutligen fungerar vit choklad tillsammans med jemenitiskt och colombianskt kaffe. Helst ska de vara lätt rostade så att du kan uppleva den fulla smakprofilen.

Enligt recensenterna är ett av de bästa sätten att uppleva kombinationen kaffe och choklad genom Dilettante Store chokladtäckta espressobönor i en burk. Denna burk med espressobönor innehåller de tre typerna av choklad som nämns ovan. Här ser du ett bra recept på chokladbollar med Oboy, gott!

Kakor

Några av de bästa kombinationerna av kaffe och bakverk är kakor. Precis som med choklad tenderar kakans söta smak att gå bra ihop med kaffets hårda smak. Chokladkakor kan till exempel ge samma parningsupplevelse som om man använder vanlig choklad. Andra alternativ som passar bra till drycken är kaffe- och karamellkakor. Du kan para ihop karamellkakor med sirapsliknande kaffe eftersom de två smakprofilerna är ganska lika och kompletterar varandra. Att använda samma kaffeingredienser i din tårta och dryck fungerar också fantastiskt bra.

Bröd

Bröd, liksom kakor, finns i flera olika varianter och de flesta av dem går att para ihop med kaffe, även om upplevelsen varierar. Tanken är att hitta en kombination som fungerar. Sweetbread, till exempel, fungerar bra med colombianskt, Kona- och costaricanskt kaffe. Dinkelbröd passar bra till kaffe med jordiga undertoner, och slutligen kompletterar fullkornsbröd smaktonerna i brasilianskt, peruvianskt och colombianskt kaffe.

choklad tillbehor

Scones

Du kanske har stött på några scone-recept som innehåller kaffe, och bara det borde tala om för dig vilket fantastiskt par det är. Med det sagt kommer varje scone att passa ihop på olika sätt med kaffet, beroende på vilka ingredienser som används. När det gäller fruktscones gör kaffet till exempel att du kan uppleva den fylliga fruktiga smaken.

Muffins

Om du tar med dig ditt kaffe hemifrån kan du kombinera det med ett mellanmål i form av muffins. De är lika mångsidiga som scones, vilket innebär att du kan experimentera med många olika typer av kombinationer av muffins och kaffe. Till att börja med kan du dock prova muffins med chokladchips och en brasiliansk mörk rostning.

Biscotti

En biscotti är en italiensk kaka som bakas två gånger. Även om den ofta serveras med sött italienskt dessertvin i sitt ursprungsland, verkar den även fungera med kaffe. Det finns varierande biscotti-recept, och dessa bestämmer smakerna i mellanmålet. Följaktligen varierar också vilken typ av kaffe du kombinerar den med. Asiatiskt kaffe och kaffe från Stilla havet verkar till exempel alltid passa bra till en smakrik biscotti.

Belgiska våfflor

Kaffebaserade toppings ingår i några av de våffelrecept som finns tillgängliga. Därför är det ingen överraskning att drycken fungerar lika bra till belgiska våfflor. Belgiska våfflor + krämigt kaffe, t.ex. cappuccino, är en kombination som smälter i munnen. Du får dock gärna experimentera med olika kaffesmaker för att se om du kan hitta en bättre kombination.

Mochi

När det gäller mochi är det en japansk efterrätt som du kan försöka göra själv hemma. Den är också mycket mångsidig, vilket visas av de olika smakerna. Det faktum att det finns ett alternativ med kaffe-mochi borde tjäna som en bekräftelse på hur bra parningen fungerar. Med det sagt är det också möjligt att göra en annan mochismak och matcha den med ett kaffe av ditt val. Naturligtvis kan ditt val av mochismak också bidra till att avgöra vilket kaffe du ska kombinera den med.

Ost

Mjölk smälter direkt in i kaffe, vilket är anledningen till att det är en av de mer populära tillsatserna. Som en mjölkprodukt borde ost också passa bra ihop med den koffeinhaltiga drycken. Enligt US Dairy innehåller den också goda bakterier, löpe och salt, vilket därför ger den en smaklig profil.

Det finns till och med kafferecept som kräver att ost införlivas i drycken. Med det sagt kan du också ta den som en separat komponent i din måltid.

Osten har en distinkt krämig konsistens som fungerar med djärvare kaffesmakprofiler. Som sådan rekommenderas det att para ihop ost och även andra mejeriprodukter som smör med mörkrostat kaffe. Framför allt rekommenderar användare och recensenter DEATH WISH COFFEE som kommer mörkrostat och har några av de mest intensiva smakerna på marknaden för en sådan kombination. Det tillverkas med hjälp av förstklassiga Arabica- och Robustabönor från hela världen.

kaffe o choklad

Crepes

Precis som med andra bakverk finns det så många olika sätt att göra en crepe, vilket ger olika smaker. Vissa är chokladiga, vissa är fruktiga, medan andra är smakrika. Med fruktiga crepes får du de bästa smakerna om du matchar dem med östafrikanskt kaffe. När det gäller den chokladiga varianten beror det på vilken typ av choklad du använt, men colombianskt kaffe verkar fungera särskilt bra med de flesta chokladcrêpes.

Kött

Även vissa kötträtter passar ihop med drycken. Det måste dock vara ett kaffe- och matpar där både köttet och drycken har intensiva smaker. Ett köttrecept som ananasskinka är ett utmärkt exempel. Du matchar det med en mörkrostad kryddblandning, och Papua Nya Guinea-kaffe, är ett exempel. Andra möjliga källor för sådana kaffesorter är Indien, Dominikanska republiken, Sumatra, Kenya med flera.

Glass

Överraskande nog har kaffe inga problem att passa ihop med glass trots att de två har klart olika smakprofiler. Den ena är söt, sockrig och krämig, medan den andra är bitter och hård. Detta är ett utmärkt eftermiddagspar, även om det är bättre om kaffet är en kall bryggning, så att det inte smälter glassen. Något liknande, t.ex. en glass med kaffesmak, erbjuds troligen också på din lokala glassbutik, så du kanske har en uppfattning om hur parningen kommer att smaka.

Omelett

Näringsmässigt ger både kaffe och ägg vissa fördelar om de intas som frukost. De passar också väldigt bra ihop, särskilt när äggen kokas till en omelett. Det är bara ytterligare ett smakrikt kaffepar som fungerar, särskilt om bönorna har indonesiskt ursprung.

Salt mat

Med ett salt matkaffepar får du uppleva de unika smakerna av var och en av dem med en ny intensitet, särskilt om du alternerar smuttarna av drycken med att ta en tugga från maten. Detta beror på att smaken av salt och mat skiljer sig markant från kaffet. Genom att alternera de två smakprofilerna undviker man dessutom att den ena smaken överväldigar dina sinnen.

Kryddig mat

Ett liknande scenario utspelar sig om du försöker para ihop kryddiga livsmedel med kaffe. Plötsligt verkar varje tugga och klunk lite mer smakrik än vad den brukar vara. När det gäller heta kryddor kan det bero på att de ökar blodflödet på tungan, vilket gör att du kan uppleva även kaffets undertoner på en helt ny nivå.

Avslutande tankar

Du behöver inte ta din kaffedryck med samma ackompanjemang varje dag. Ja, paret kaffe + croissant fungerar och är populärt i kaféer, men det behöver inte vara det enda du provar. Det finns flera andra kaffekopplingar som fungerar. Du kanske måste ta en risk med några av dem, men risken kommer sannolikt att löna sig. Plötsligt har du många fler alternativ för hur du ska ta din koffeinhaltiga dryck.

Källa: https://www.stayroasted.com/coffee-pairings