Hur använder man en kaffebryggare hemma? [5 enkla steg]

Tro det eller ej, hur enkel det än är att koka kaffe så är det många som ändå lyckas klanta till det eller bara inte klarar av att läsa manualen för att komma på hur man använder en kaffebryggare. Det är enkelt när man kan, som med allt annat. Denna enkla men effektiva guide hjälper dig brygga kaffe på rätt sätt. 

Kaffebryggare hur gör man

Tillbehör och kaffebryggare hos KITCHENTIME

Uppfinningen av kaffebryggare för hemmabruk markerade en ny tidsålder inom kaffeindustrin. Man behöver inte längre gå ut och köpa kaffe på ett kafé. Med kaffebryggare kan du inte bara njuta av en härligt varm kopp kaffe direkt från din pyjamas, utan du kan också njuta av doften av bryggande kaffe i ditt eget hem.

Under årens lopp har många olika sorters bryggare introducerats på marknaden, var och en med sina egna funktioner och fördelar. Men de gör alla exakt en sak: De brygger kaffe. Här ser du hur du kan rengöra din kaffebryggare på ett smart sätt. Längre ner i artikeln hittar du 5 steg för att brygga riktigt gott kaffe:

Hur man använder en kaffebryggare hemma

Kvaliteten på den kopp kaffe du kan få beror nu på kvaliteten på din kaffebryggare och själva kaffesumman. Dessutom spelar processen med vilken du kokar kaffe också roll.

Den här snabba och enkla guiden hjälper dig till det rätta sättet att använda en kaffebryggare, oavsett märke eller typ. Detta allmänna steg-för-steg-förfarande hjälper dig att göra den kopp kaffe som du vill ha när du vaknar. Innan vi går vidare ska vi undersöka fördelarna med att ha en kaffebryggare. Förutom att ge dig en kopp kaffe när du vill hemma finns det andra fördelar med att ha en kaffebryggare hemma.

Fördelar – Brygga kaffe hemma 

Kaffebryggare hemma

1. Luktar som en kaffeservering

Som vi nämnde i inledningen kan du få doften av kaffeshop direkt i ditt hem. Om du är en kaffeälskare förstår du hur stor fördel detta kan vara. Bara doften av kaffe kan ensam få dig att komma igång på morgonen. Det finns ärligt talat inget som luktar som doften av nybryggt kaffe.

2. Spara pengar

Det sparar dig pengar i det långa loppet. Att köpa kaffe varje dag på kaféet kan lägga upp kostnaden dramatiskt. Tänk nu om du dricker kaffe mer än en gång om dagen. Det är en kostnad som kan undvikas om du bryggde ditt kaffe hemma.

3. Smak

Du kan göra kaffe precis som du vill ha det. Om du inte har tur med din favoritbarista varje gång du är på kaféet har du förmodligen fått kaffe som du inte tyckte om. Det är något när du spenderar mellan 3 och 5 kronor per kopp eller kanske till och med mer. När du brygger ditt kaffe vet du exakt hur du ska få det att smaka som du vill ha det.

De 5 enkla stegen för att använda en kaffebryggare

Steg 1- Placera kaffefiltret i filterkorgen:

Det första steget har många variationer beroende på vilken typ av kaffebryggare du har. Olika kräver olika typer av filter.

Det finns korgformade filter och konformade filter. Du kan räkna ut vilket du ska ha genom att bara titta på formen på din filterkorg. Vissa kaffebryggare har också tvättbara och återanvändbara metallfilter.

Dessa kräver inga pappersfilter för att fungera. För att komma igång med att göra kaffe placerar du helt enkelt ditt kaffefilter i filterkorgen. Se till att filtret är öppnat och sitter rätt för att undvika att det hamnar bitar av kaffesump i din kanna.

Steg 2- Mät och lägg mängden kaffe i ditt filter och din korg:

Det här är den bästa delen av kaffekokningen eftersom du får bestämma vilket kaffe som ska kokas. Du kan köpa olika kaffesorter i affären och till och med blanda och matcha kaffesump. Du kan köpa kaffet redan malet i den konsistens du vill ha eller mala det hemma.

Oavsett vilket kaffe du väljer får du sedan bestämma hur starkt du vill ha ditt kaffe. För kraftigare smaker använder du mer kaffesump.

Steg 3- Mät och häll upp rätt mängd vatten:

Det här steget är mycket viktigt för att få en riktig kopp kaffe. Det sammanfaller också med steg 2. En del kaffesump som du lägger i din filterkorg avgör hur mycket vatten du behöver.

Alla kaffebryggare rymmer en viss mängd vatten. Du behöver inte fylla den helt och hållet om du inte tänker göra en hel kanna kaffe. Du kan göra precis tillräckligt för en eller två personer eller hur mycket du än behöver. Oavsett detta ska du se till att du sätter i rätt mängd vatten.

Det finns en vattenbehållare i varje kaffebryggare som rymmer vattnet innan det värms upp och hejsas till kannan. Ta reda på var denna reservoar finns och häll vattnet i den. Om du upptäcker att du har hällt i för mycket vatten kan du bara lägga till mer kaffesump för att balansera det.

Steg 4- Slå på kaffebryggaren:

I brådska glömmer vissa människor helt bort att sätta igång sin kaffebryggare. Du kan se hur viktigt det här steget är, eftersom din kaffebryggare utan ström inte kan köras och inte heller göra kaffe.

När du sätter igång kaffebryggaren, se till att den också är inkopplad. Så snart du sätter igång din kaffebryggare kommer du att höra att den omedelbart börjar värma upp vattnet, redo att brygga ditt kaffe.

Kaffebryggare hemmet

Steg 5 – Häll upp och drick ditt kaffe så snart som möjligt:

Även om vissa maskiner stängs av automatiskt efter bryggning är det inte alltid fallet. Vissa maskiner låter grytvärmaren vara påslagen för att hålla kaffet varmt och skönt.

Men ju längre ditt kaffe står på denna, desto större är risken att det blir bränt. Bränt kaffe är inte trevligt att dricka. Ju tidigare du tar ditt kaffe efter att det har bryggts, desto mer njutbart blir det.

Bonustips – Kaffebryggare

Jag vet att du visste att hur man använder en kaffebryggare. Men du är på jakt efter den bästa kaffebryggaren. Till den bättre lösningen har vi granskat några av de mest populära kaffebryggarna. Du hittar mer information om kaffebryggare här.

Dessutom har vi ett listinlägg om 5 bästa kaffemaskiner för malning och bryggning, som kan hjälpa dig också. Många människor misslyckas med att välja en rätt kaffebryggare det är därför vi skapat denna enkla, men effektiva manual till dig!

Slutord – Hur gör man kaffe i kaffebryggare

Dessa steg är alla hur man använder en kaffebryggare; du behöver för att få den perfekta koppen kaffe. Så länge du följer dessa steg bör du kunna använda din kaffebryggare oavsett vilket märke eller vilken typ det är.

Kom ihåg att slänga dina filter efter användning och rengör din filterkorg och kaffekanna. Du förlänger livslängden på din kaffebryggare på detta sätt och du kommer att få njuta av fler goda koppar kaffe i framtiden.