Espressobönor vs kaffebönor: Kan bönan ändra smaken?

I den här artikeln kommer vi att förklara de viktigaste skillnaderna mellan espressobönor och kaffebönor – från bönstorlek till smakvariation. När du går igenom kaffeavdelningen i din vanliga stormarknad eller livsmedelsbutik har du förmodligen lagt märke till att kaffebönor och espressobönor är förpackade och säljs på olika sätt. Detta väcker frågor om vad som kan vara skillnaderna mellan espressobönor och kaffebönor.

Läs mer om kaffe

Skillnader mellan de olika bönorna

För kaffesmakare kan det hjälpa dig att välja bättre nästa gång du är i den här avdelningen av butiken om du tar reda på hur espressobönor respektive kaffebönor är jämförbara. Det kan också påverka hur du ser på och konsumerar kaffe som helhet. Ta reda på vilka skillnader det kan finnas mellan dessa två typer av bönor nedan.

Espressobönor förklaras

Om du skulle öppna några olika påsar med espressobönor skulle innehållet verka nästan identiskt oavsett om de använder Arabica- eller Robusta-kaffe. Detta beror på att rostningsprocessen är ganska likartad. Men enligt Internationella handelscentrumet statistik är Arabica mer framträdande på marknaden, och följaktligen är det troligare att du använder det i dina espresson.

bonor kaffe

När den är bryggd på rätt sätt blir dryckens smak, konsistens och koffein innehåll unik. Med det sagt kan det finnas små skillnader mellan espressoblandningar av Arabica och Robusta, även om det gäller för alla kaffedrycker i allmänhet.

När du jämför espressobönor med vanliga kaffebönor kommer du ändå att märka att de förstnämnda alltid är mörkrostade och oljiga. Detta betyder inte att vanliga kaffebönor inte kan vara mörka och oljiga. De kan dock ha andra egenskaper också, medan för espressobönor är dessa egenskaper inte förhandlingsbara.

Om du behöver hitta de bästa espressobönorna och undrar vilka högkvalitativa alternativ som finns tillgängliga kan du hitta dem via länken.

Kaffebönor förklaras

Om man objektivt betraktar och jämför kaffebönor jämfört med espressobönor märker man att de förstnämnda finns i ett bredare utbud av alternativ. Som vi nämnde ovan finns den i en mörk och oljig rostning, men den finns även i medium och ljus rostning.

För den som undrar hur man hittar de bästa ljusrostade kaffebönorna kan den länkade guiden hjälpa till att identifiera vilka alternativ man ska titta på. Dessutom är detta bara en i en rad skillnader som kan innefatta element som koffein, smak, malning med mera, med detaljer om detta nedan.

Vissa kaffebönor har ganska bisarra framställningsmetoder men smakar otroligt bra i slutändan. Vi pratar naturligtvis om Kopi Luwak-bönor:

Vad är skillnaden?

I slutändan vill de flesta veta om man kan använda vanligt kaffe till espresso och vice versa. Om inte, vilka är skillnaderna som gör det till en dålig idé? Fortsätt läsa och ta reda på det.

Storlek

När det gäller storleken på kaffebönor kommer du att märka att det inte är någon större skillnad mellan vanliga kaffebönor och deras motsvarigheter för espresso. Detta beror på att det faktiskt inte finns någon skillnad i de typer av bönor som används.

Däremot är det annorlunda när det gäller malningen. Espressorecept insisterar på att använda fina partiklar, medan det för vanligt kaffe är återförsäljarnas eller kundernas val. Dagens barista kan välja mellan superfina malningar till extraskur kaffe och alla andra alternativ däremellan.

espressobonor maskin

Aroma

Här har typen av bönor, dvs. arabica eller robusta, en större inverkan på aromen än om det är espresso- eller vanliga kaffebönor. Du kan till och med tycka att doften av mörkrostat Arabica-kaffe är ganska lik Arabica-espressobönor.

Rostning

Vi berörde detta ovan, men för tydlighetens skull är rostningen vanligtvis en av de första skillnaderna när man tittar på jämförelsen mellan espresso och kaffebönor. Espressobönor finns endast i ett av två alternativ, det vill säga mediummörkt eller mörkt rostade. Ofta är det det senare alternativet.

Jämförelsevis får du ytterligare några rostningsalternativ när det gäller vanligt kaffe. Dessa inkluderar ljusrostat och mediumrostat, även om du fortfarande kan få det i mediummörka och mörka alternativ också.

Ursprung

Ursprunget påverkar också kaffets och espressobönornas smaker och dofter. Arabica-kaffe från Honduras tenderar till exempel att ha vanilj- eller hasselnötsnoter. Dessutom är enligt recensenterna ett av de mest vördade kaffealternativen från Honduras Subtle Earth Organic Coffee. Som namnet antyder är kaffet certifierat ekologiskt med chokladsmaker.

Trots detta är ursprunget vanligtvis inte en avgörande faktor för om bönorna bearbetas till espressobönor eller vanliga kaffebönor.

Koffein

När det gäller koffein finns det en skillnad, även om den inte kan tillskrivas bönorna utan snarare malningen och bryggningsprocessen. Espressomaskiner är utformade för att utvinna maximal smak och koffein ur malningen, vilket är anledningen till att espresso har en högre koffeinhalt. Om du föredrar espresso på morgonen blir en bra maskin ännu viktigare. Beroende på din budget kan du välja den som passar dina behov bland våra urval av de bästa espressomaskinerna under 500 dollar eller de bästa espressomaskinerna under 200 dollar.

kaffebonor

Enligt recensenter och experter är Gaggia Babila Espressomaskin en ganska pålitlig espressomaskin med programmerbara bryggningsalternativ för kaffedrycker med en knapptryckning. Men även om maskinen extraherar en högre täthet av koffein tenderar vanliga kaffekoppar att ha mer koffein tillskrivet dryckens volym. Kom ihåg att en enda skott espresso är ett uns vätska, medan vanlig kaffebryggning använder mer vätska.

De specifika siffrorna är 40-75 mg koffein per espressoshot, medan vanliga kaffekoppar innehåller cirka 85-185 mg. Om du tar en dubbel espressoshot kan du med andra ord till och med överskrida koffeininnehållet i en enda kaffemugg.

Du kan dock bara ta en viss mängd kaffe eller espresso på en dag. Enligt Science Alert bör du inte ta mer än fyra kaffekoppar, inklusive espresso, på en dag eftersom det kan orsaka hälsoproblem.

Smak

När det gäller smaken har espresso vanligtvis en kraftigare smak och är mindre syrlig. Mindre syra kan förväntas av alla kaffebönor som är mörkrostade. Å andra sidan tenderar vanligt kaffe att vara mildare och sötare, och detta gäller dubbelt så mycket för kalla bryggor. Om du vill hitta de bästa kaffebönorna för en kallbryggt kaffe kan du se på länken för vägledning. Icke desto mindre kan smaken av vanligt kaffe ligga lite närmare en espresso om du använder mörkare rostningar.

Malning

Espressobönor mals till fina partiklar, medan du för vanligt kaffe har olika malningsalternativ att välja mellan. Till och med en grov malning kan ge dig en kaffeblandning som passar dina smaklökar.

Vanliga frågor

Kan man göra espresso med kaffebönor?

Tekniskt sett ja. Du kan göra det om rostningen är likadan. Du kommer dock att upptäcka att smaken och upplevelsen är helt annorlunda för ljusare rostning. Om kaffets rostning är för mörk kan det dessutom bli problematiskt vid malning på grund av den extra oljan.

Är espressobönor starkare än kaffe?

Tekniskt sett nej. Bryggningsprocessen är bara effektivare när det gäller att extrahera smak och koffein från malningen.

espressobonor

Slutliga tankar

Är kaffebönor och espressobönor samma sak? Som framgår ovan är svaret relativt komplicerat. De kanske använder samma bönor från samma ursprung, men bearbetningen medför vissa skillnader. Dessa skillnader förvärras ytterligare av bryggningsskillnaderna. Debatten om espressobönor vs. kaffebönor och förklaringen ovan bör dock ge information om både likheter och skillnader. Om du fortfarande har andra frågor om dessa två typer av bönor kan du be om förtydligande eller ytterligare information i kommentarsfältet nedan.

Referenser

1.
1.2.5-Världshandel med kaffe – Världsproduktion per typ: arabica och robusta Världsproduktion per typ: arabica och robusta
www.intracen.org

2.
Biologer säger att detta är det idealiska antalet kaffe per dag för hjärthälsa, och det är helt knäppt. Fyra koppar starkt kaffe om dagen kan vara receptet för ett friskt hjärta, särskilt för äldre vuxna. www.sciencealert.com

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/espresso-beans-vs-coffee-beans