Varför kallas kaffe för Java?
Kaffe har många namn. Vissa, som ”espresso” och ”dropp”, hänvisar till hur kaffet görs. Andra, som ”mocca” och ”cappuccino”, hänvisar till en specifik dryck som görs med kaffe. Ytterligare andra hänvisar till kaffets ursprung och historia. ”Java” hör till den tredje kategorin.
”Java” kommer från ön Java
Under 1600-talet introducerade holländarna kaffe i Sydostasien. De tog med sig kaffeträd till platser som Bali och Sumatra, där det fortfarande odlas idag. En annan ö som de började plantera kaffe på var Java, och det är från denna ö som namnet ”java” har uppstått.
Java kaffe – En allmän kaffeterm
Det är inte känt specifikt känt hur termen först användes. Holländarna var troligen de första som använde namnet, och de kan ha använt det för att hänvisa till kaffe med ett enda ursprung från Java. I takt med att kaffehandeln växte antogs termen dock av allt fler människor över hela världen, och all specificitet gick förlorad. I dag har ”java” blivit en allmän term för kaffe och hänvisar inte längre enbart till kaffe från ön Java. Varför kallas kaffe java?
Kaffe odlas fortfarande på Java
Kaffe fortsätter att odlas på Java i dag, och en stor del av öns arabica-produktion kommer från egendomar som ursprungligen byggdes av holländarna.
Java dryck
På 1880-talet decimerades många träd på ön av kaffebladrost, och producenterna reagerade genom att ersätta arabica-partier med liberica- och sedan robusta-partier. Liberica- och robustakaffe är båda mer motståndskraftiga mot bladrost, men deras egenskaper är inte alls lika eftertraktade som arabicas. Därför används kaffe som produceras av dessa träd vanligen i kaffe av lägre kvalitet och kommersiell kvalitet, inte i specialkaffe.
Fem plantager odlar dock fortfarande coffea arabica och har ordentliga bearbetningsanläggningar. Dessa plantager producerar bra kaffe som uppfyller kraven för specialkaffe. Vad är java kaffe?
Det kaffe av högre kvalitet som kommer från dessa plantager används ofta på två olika sätt:
- De blandas med kaffe från Mocha i Jemen för att skapa Mocha-Java-blandningar.
- Vissa plantager lagrar sitt kaffe i upp till tre år, vilket kallas ”monsooning”. Detta skapar ett mindre surt och mjukt kaffe. Det efterliknar smakprofilen hos kaffe som européerna skulle ha njutit av på 1600- och 1700-talen, då det kunde ta flera år att transportera kaffe med fartyg från Java till Europa.
”Java” har ett arv inom dataprogrammering
Java har aldrig varit ett populärt namn för kaffe, även om det har använts konsekvent och de flesta kaffedrickare känner till termen. Namnet har dock lämnat ett intressant arv i datorprogrammeringsvärlden:
År 1995 släpptes programmeringsspråket Java med en rykande kopp kaffe som ikon. Javascript släpptes också 1995, och det fortsätter att användas en del idag. Java är kanske inte det vanligaste namnet på kaffe, men det står ensam som det enda namnet som har inspirerat ett datorprogrammeringsspråk.