Vad är vitt kaffe? – En guide

Det verkar som om det finns nya termer och kaffetyper överallt nuförtiden, och en av de nyaste frågorna som folk har ställt är: Vad är vitt kaffe? Om du själv har ställt dig den frågan kan du vara lugn, vi är här för att hjälpa dig. Vitt kaffe är en ny trend som kanske kommer att vara för evigt. Det är ett annat sätt att rosta kaffebönor, vilket leder till en annan smakprofil och kemisk sammansättning, vilket därför förändrar hälsofördelarna med mörkare rostning. Om du vill veta mer om vitt kaffe ska du fortsätta läsa!

Här får du veta vad vitt kaffe är för något

Ursprung

Först och främst är det viktigt att notera att vi inte talar om malaysiskt vitt kaffe, som är en specifik dryck som görs med bönor som rostas med margarin och sedan söts med kondenserad mjölk. Även om den drycken kan vara utsökt är det inte det vi ska diskutera.

Vitt kaffe är en ny trend som tar kaffevärlden med storm. Det är logiskt eftersom folk har drivit bort från mörkare rostningar till ljusare under de senaste åren, och så har vi kommit fram till vitt kaffe. Vitt kaffe kommer från samma bönor som vanligt kaffe och kan också vara antingen Arabica eller Robusta. Det har faktiskt sitt ursprung i Jemen och har tillverkats där i hundratals år. Du kan hitta vitt kaffe i många mindre, oberoende kaféer, även om det förmodligen bara är en tidsfråga innan det blir mer mainstream och lättare att hitta. Du kan också köpa det på nätet, redan malet, vilket är bra eftersom vita kaffebönor är för hårda för icke-kommersiella kaffekvarnar.

kaffe vitt

Rostningsprocess

Vitt kaffe kräver en annan rostningsprocess. Bönorna, som är exakt desamma som används för vanligt kaffe, rostas vid en lägre temperatur och under kortare tid. Medan mörkrostade bönor bakas vid någonstans mellan 450 och 480 grader, rostar tillverkarna bönorna för att få vitt kaffe vid cirka 325 grader och under mindre än hälften av den tid som krävs för en mörkare rostning. Istället för att få mörkare bruna färger förblir bönorna vitaktiga. Om du är intresserad av att rosta dina egna bönor kan du göra vitt kaffe hemma.

Det är viktigt att notera att eftersom bönorna har rostats under kortare tid och vid lägre temperatur är de inte lika mjuka som andra kaffetyper, så att mala dem i din vanliga kaffekvarn kanske inte fungerar eller kan skada den. Så tänk på detta om du planerar att rosta dina egna bönor.

Hur är det med koffeininnehållet?

De flesta vill veta en sak när det gäller att jämföra olika sorters och rostningar av kaffe: hur mycket koffein innehåller det?

Och sanningen är att det varierar. Många säger att vitt kaffe innehåller mer koffein än mörkare rostade kaffesorter. Anledningen till detta är att koffeinhalten i kaffe vanligtvis mäts genom dess densitet, och den förändras under rostningsprocessen. Ju längre tid kaffebönorna rostas, desto mindre täta blir de och desto mindre mängd koffein stannar kvar i dem. Därför är det logiskt att vitt kaffe, med kortare rostningstid, innehåller mer koffein.

Om du brygger ditt kaffe baserat på en skopa i stället för vikt kan du få uppemot 50 % mer koffein i din dryck. Vissa undersökningar visar dock att vissa mörkare rostningar kan ha endast 5 % skillnad i koffeinhalt jämfört med ljusare. Så oavsett rostning kan du fortfarande hitta mer eller mindre koffeinhaltiga typer av bönor.

Vanligt kaffe vs. vitt kaffe

Eftersom vita kaffebönor rostas kortare tid och vid lägre temperatur skapar detta den största skillnaden mellan vitt kaffe och vanligt kaffe. Men för vanliga kaffedrickare är det som de i stället märker den drastiska skillnaden i smak och arom, naturligtvis. Vitt kaffe är mer genomskinligt än vanligt kaffe, även om du säkert kan göra en andra hällning om du vill att ditt vita kaffe ska vara tätare. Du kan också blanda ditt vita kaffe med vanligt kaffe också, så att smakerna blandas.

Eftersom smakprofilen hos vitt kaffe är nötigare än mörkare rostningar och har en mild, unik smak. En del människor tillsätter Hawaij – en jemenisk blandning av ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma – för att skapa en unik och autentisk blandning. Men oavsett hur du dricker ditt kaffe kommer du definitivt att märka denna smakskillnad mellan vitt och vanligt kaffe.

vitt kaffe

Hur brygger man vitt kaffe?

Eftersom vita kaffebönor rostas vid en lägre temperatur under kortare tid är bönorna tätare och hårdare än mörkare rostningar. Därför krävs det en mycket kraftfullare kaffekvarn än de flesta modeller som finns tillgängliga för hemmabruk. Därför är det bäst att bara köpa förmalet vitt kaffe om du vill göra det hemma. Men den goda nyheten är att vitt kaffe bryggs på samma sätt som vanligt kaffe, så när du väl har malet kaffe kan du göra det på samma sätt som din favoritkopp kaffe.

Hälsofördelar med att dricka vitt kaffe

Förutom den ökade nivån av koffein som många vita kaffedrycker har, är det också mindre surt på grund av den specifika rostnings-processen, vilket innebär att det också har fler antioxidanter. Och antioxidanter är bra för din hälsa.

Vissa personer uppger att vitt kaffe är lättare för magen, så det kan vara ett bra val för personer som får magbesvär av mörkare rostningar.
Klorogensyra, den viktigaste antioxidanten i vitt kaffe, är känd för att minska riskerna för diabetes, sänka blodtrycket och hjälpa till med viktminskning. Den kan också ge mindre risk för tandfläckar som regelbundet kaffedrickande leder till.

Avslutning vitt kaffe

Vitt kaffe är ett utmärkt alternativ för kaffedrickare, så om du letar efter nötiga smaker, mindre syra och en dryck som är skonsammare för mage och tänder kan vitt kaffe vara något för dig! Det kan också verka tilltalande för kaffemänniskor som vill få mer energi från sin dryck. Även om det kan vara lite knepigt att mala bönorna hemma är det lika enkelt att göra vitt kaffe som vanligt kaffe när du väl har malet kaffet, så var inte rädd för att prova ett idag!

Artikeln är inspirerad av: https://www.stayroasted.com/what-is-white-coffee