Kopi Luwak-kaffe: Varför är det så dyrt?

Här ska vi gå in på Kopi Luwak-kaffets ursprung, dess smak, pris och hälsofördelar. Vad gör det så dyrt och är detta kaffe värt det? I denna artikel skall du veta mera om detta världens dyraste kaffe. 

Kopi Luwak-kaffe – Dyraste kaffet i världen

På grund av sin unika produktionsprocess är Kopi Luwak-kaffet ett av världens dyraste kaffesorter. Kaffekörsbären jäser i tarmarna på asiatiska palmciviletter, och de samlas in efter att de har gjort avföring. Även om bönorna skördas från avföring är de relativt säkra eftersom de inte uppvisar någon kontaminering av E. coli eller andra bakterier.

I dag är det bara en handfull producenter som erbjuder detta kaffe och ännu färre som berättar om produktionsprocessen. Detta är beklagligt eftersom det har ett fascinerande ursprung och en fascinerande historia! Kaffet har sitt ursprung i Indonesien och har kulturella rötter som går tillbaka till 1800-talet. Men vad är kopi luwak-kaffe och varför är det så dyrt?

kopi luwak

Vad är kopi luwak-kaffe?

Kopi Luwak, även kallat civetkaffe, är kaffe som framställs genom en unik process, av bönor som har konsumerats och utsöndrats av ett kattliknande djur som kallas civet. Civet är ett litet djur i familjen mungoar som lever på sydostasiatiska öar, främst i Indonesien och Sri Lanka.

Civetterna har den unika förmågan att smälta kaffebönor och producera det enzym som är ansvarigt för kaffets smak. När civetterna har utsöndrat bönorna samlas de in av lokala jordbrukare som arbetar tillsammans med civetterna och förser dem med mat för att säkerställa tillgången på bönor. Japan blev den främsta marknaden för detta kaffe på 1980-talet, men dess popularitet har ökat dramatiskt sedan dess.

Hur smakar Kopi Luwak-kaffe?

På grund av den unika processen och den tid det tar att hämta kaffebönorna från civetterna är smaken på Kopi Luwak-kaffe mycket distinkt och skiljer sig från vad de flesta människor har provat tidigare. Under produktionen av Kopi Luwak-kaffebönor stimulerar djurets matsmältningsenzymer bönans smak, vilket ger den en mjuk smak samtidigt som den robusta bitterheten bibehålls.

Kopi Luwak smakar fylligt men har en lättare arom än vanligt kaffe. Smaken tenderar också att vara mer syrlig och mindre bitter än vanligt kaffe. denna mjuka och rika Kopi Luwak kaffesmak ger en njutbar kopp kaffe!

Hur mycket kostar Kopi Luwak kaffe?

Den unika bearbetningsmetod som används för att producera Kopi Luwak-bönor är resurs- och tidskrävande, vilket återspeglas i slutproduktens pris. Det säljs för cirka 2500-3500 kronor per halvkilo eller cirka 100-150 kronor per kopp kaffe.

Det högre priset beror på den sällsynta smaken och den omfattande tillverkningsprocessen; noggranna förberedelser och noggrann produktion garanterar en mjukare smak än traditionella kaffebönor. Vissa hävdar till och med att det smakar som choklad! Många anser att denna höga smakkvalitet är värd priset.

Hur man brygger Kopi Luwak-kaffe

Det finns många sätt att brygga Kopi Luwak-kaffe på. Ett är den manuella dropp- eller hällmetoden. När kaffeskornen placeras i kaffebryggaren rinner vattnet över dem och låter kaffet droppa igenom, vilket extraherar oljor från kaffeskornen. De flesta rekommenderar att man använder produkter som inte absorberar lukt eller kemiska rester, till exempel Chemex-kaffebryggaren.

En annan metod är den franska pressen, där kaffesorterna hålls stilla i vattnet, allmänt känt som steeping. De flesta franskpressar levereras färdigmonterade och med enkla instruktioner om hur man demonterar och återmonterar, som Bodium Brazil French Press Coffee and Tea Maker.

Alternativt är Moka Pot också ett bra alternativ för att brygga Kopi Luwak-kaffe. Under denna process trycks kokande vatten genom kaffegräset med hjälp av ångtryck. Det är bättre att använda lättstädade Moka Pots som denna eftersom användarna måste skölja dem med rent vatten.

kopi luwak kaffe

Bör du dricka Kopi Luwak-kaffe?

Om du är en kaffeälskare, varför inte prova Kopi Luwak-kaffe också? Du kommer att älska att prova något annorlunda och nytt, eftersom det är ett sällsynt kaffe med en exotisk smak och ursprungshistoria. Det har en rik smak och en lättare arom än vanligt kaffe, och många tycker att det är gott och njutbart.

En del kan undra om det är säkert att dricka med tanke på dess bearbetningsmetoder. Trots högre föroreningsnivåer i exkrementbönor är de bearbetade bönorna säkra att dricka eftersom de inte innehåller bakterier.

Efter bearbetning smakar detta kaffe som en vanlig kopp kaffe med en robust mustig smak. Kopi Luwak är en härlig kombination av nötiga och fruktiga smaker med en överlag mysig och avslappnande smak. Forskning tyder på att Kopi Luwak-kaffe innehåller glutaminsyra, som också har flera hälsofördelar.

Trots det höga priset är det värt att prova Kopi Luwak-kaffe för något annorlunda, gott och unikt – med extra hälsofördelar också!

Slutliga tankar

Trots denna dagliga ritual är det alltid ett bra val att prova något nytt – som Kopi Luwak-kaffe. Många människor dras till den unika smaken och upplevelsen som bara Kopi Luwak kan ge. Men medan vissa personer tycker om smaken av Kopi Luwak-kaffe, gör andra det inte.

Oavsett om du väljer att prova Kopi Luwak-kaffe eller något mer traditionellt börjar allt med hur du gör det. En god kopp kaffe bäddar för en fantastisk dag! Kopi Luwak-kaffe har en historia, en del intriger, potentiella hälsofördelar och en utmärkt smak. Vi hoppas att du provar det och njuter av denna fascinerande brygd!

Artikeln är inspirerad av: https://www.stayroasted.com/kopi-luwak-coffee