Vad är Cafezinho och hur gör man detta goda kaffe?

Vi berättar allt du behöver veta om detta brasilianska kaffe, från dess historia till bryggningsprocessen och hacks. Om du någonsin har varit i Brasilien finns det en stor chans att du har smakat eller hört talas om den berömda cafezinho. Det är en mycket konsumerad brasiliansk favorit med svart kaffe och panela som huvudingredienser.

Lär mer om kaffe

Cafezinho – Populärt i Brasilien

Du kan dricka cafezinho utan något annat eller ändra dess konsistens genom att tillsätta lite mjölk – det som verkligen spelar roll är ens personliga preferenser. Väl malet kaffe, panela, vatten och grädde är de ingredienser som behövs för att göra cafezinho. Du behöver en kokande apparat för vattnet och ett utmärkt filter för att sålla bort alla oönskade partiklar från kaffet.

Förutom det traditionella brasilianska sättet att göra denna kaffedryck kan du leka med andra spännande recept. Den tid det tar att göra en kopp brasilianskt kaffe är relativ – beroende på vem som gör det. Den genomsnittliga tiden för att brygga en kopp är dock fem minuter. Du behöver inte vänta tills du är i Brasilien innan du kan njuta av deras kulturellt betydelsefulla kaffedryck.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur du gör detta brasilianska kaffe.

cafezinho

Vad är Cafezinho egentligen?

Cafezinho, även känt som brasilianskt kaffe, är en läcker kombination av svart kaffe med lite lokalt socker (panela). Eftersom det har sitt ursprung i Brasilien kan du hitta det serverat i olika butiker över hela landet.

Konsumtionen av brasilianskt kaffe har också anammats i olika länder utomlands. Ordet cafezinho kan översättas med ”lite kaffe”. Du ska dock inte underskatta sötman i denna lilla kopp kaffe.

I förhållandet mellan socker och kaffe i cafezinho finns det ganska mycket socker. Använd gärna en mindre mängd socker i din om du inte är sugen på höga nivåer av sötma.
Om du så småningom blir förälskad i brasilianskt kaffe, se till att konsumera det måttligt – harvard.edu säger
Det säkraste sättet att dricka kaffe är i måttliga mängder.

Hur man gör Cafezinho som en brasilianare

Med rätt steg kan du replikera en av Brasiliens mest populära kaffedrycker i ditt hem. För att göra cafezinho på brasilianskt vis är detta de saker du bör veta:

Ingredienser som behövs för att göra Cafezinho

De ingredienser du behöver för att göra cafezinho är lätta att få tag på. De inkluderar:

cafezinho brasilien

 • Fem (5) matskedar väl malet kaffe.
 • Fem (5) koppar vatten
 • Fyra (4) teskedar panela – eller vanligt socker.
 • Lite mjölk eller grädde – om så önskas

Utrustning som behövs för att göra Cafezinho

Du behöver bland annat följande saker i köket för att göra cafezinho:

 • En kastrull för att koka vatten
 • Ett kvalitetsfilter för att separera partiklar – återanvändbart eller ej återanvändbart.
 • En kopp för kaffe

När du har alla nödvändiga ingredienser och all utrustning på plats måste du följa de rätta stegen.

Fyra steg att följa när du gör Cafezinho

 • Blanda lite vatten och panela (eller vanligt socker) i en kastrull. Lägg den mängd vatten du behöver för dina portioner brasilianskt kaffe i en kastrull. Tillsätt en tesked socker per portion cafezinho och blanda ordentligt. Tanken är att sockret ska vara ordentligt upplöst i vattnet innan det kokar.
 • Överför kastrullen med dess innehåll till en spis. Låt vattnet värmas upp till nästan kokande temperatur. När vattnet värms upp i kastrullen använder du en sked för att röra om tills sockret är helt upplöst.
  Anmärkning: Vi undviker att vattnet värms upp till kokande temperatur eftersom det gör kaffet surt.
 • Häll en lämplig mängd av ditt malda kaffe i det uppvärmda vattnet. Rör ihop det uppvärmda vattnet och sockret med kaffet – se till att du har tagit kastrullen av spisen.
 • Kör försiktigt innehållet i kastrullen genom ett pappers- eller tygfilter – detta är en känslig process och du bör inte skynda dig. Ett utmärkt filter att använda för kaffe är Capresso Gold-filtret.

När du har gjort allt detta är ditt brasilianska kaffe redo att serveras.

Vilken typ av kaffe ska man använda till Cafezinho?

Folk använder brasilianska gröna kaffebönor för att göra cafezinho. De är mycket prisvärda och lättillgängliga kaffebönor – detta är ingen överraskning, eftersom  Brasilien är världens största odlare av kaffebönor. En anmärkningsvärd egenskap hos de brasilianska gröna kaffebönorna är att de kan rostas mörkt utan att bli sura. När bönorna bearbetas på rätt sätt ger de en utmärkt smak.

Det finns dock många färdiga produkter som du kan köpa för att göra sött brasilianskt kaffe.

Råa kaffebönor eller förmalda bönor?

Om du använder kaffebönor eller förmalda kaffeprodukter är upp till dig. Det som verkligen spelar roll är att skaffa kvalitetsmärken som ger de bästa resultaten. Du kan få utmärkta brasilianska kaffeprodukter med hela bönor eller förmalda produkter till överkomliga priser – Till exempel är Pilao Coffee Traditional Roast and Ground bland de nio bästa brasilianska kaffeprodukterna som finns.

cafezinho bonor

Ett pålitligt alternativ för dem som föredrar förmalet kaffe är Illy Brasile Single Origin Whole Bean Coffee.

En fördel som är förknippad med kaffeprodukter med hela bönor är att du själv kan bestämma hur mycket du vill mala det – du kan göra det helt fint eller relativt grovt. Du måste dock gå igenom den tillhörande stressen att mala kaffebönor från grunden.

Förmalet kaffe är däremot mycket enklare och snabbare att använda.

Spelar rostningen någon roll?

Kaffebönornas rostningsgrad påverkar ett par saker, bland annat hur kaffet smakar, lukten och dess grad av svärta. Det finns olika rostningsgrader för kaffebönor – ljus rostning, medium rostning, medium mörk rostning och mörk rostning.

Alla dessa varierande grader av rostning av kaffebönor har sin unika smak, lukt och färg. Så, ja, rostningen har betydelse.

Slutgiltiga tankar

Flera faktorer bidrar till kvaliteten på cafezinho – från de råa brasilianska gröna kaffebönorna till rostningsgraden. Om du är väl bevandrad i konsten att rosta kaffebönor kan du få dina bönor och låta dem genomgå hela processen för cafezinhotillverkning – rostning, malning och bryggning.

De som föredrar att slippa all denna stress kan dock köpa färdiga brasilianska kaffemärken – hela bönor eller förmalda.

Det är också viktigt att använda filter av bästa kvalitet när man brygger den perfekta koppen cafezinho. Följ instruktionerna i den här artikeln, så kommer du att tycka att det är enkelt när du gör denna brasilianska favoritkaffedryck hemma.

Referenser

1. Måttliga mängder kaffe är det bästa – Harvard Health

Att inte dricka mer än fyra eller fem 8-ounce koppar kaffe per dag – vilket motsvarar cirka 400 milligram koffein – hjälper människor att få dryckens hälsofördelar med en lägre risk för koffeinbiverkningar som ångest och nervositet.
www.health.harvard.edu

2. Kaffeproduktion i Brasilien – Wikipedia

Kaffeproduktionen i Brasilien står för ungefär en tredjedel av allt kaffe, vilket gör Brasilien till världens överlägset största producent. Kaffeplantagerna, som täcker cirka 27 000 km2, ligger huvudsakligen i de sydöstra delstaterna Minas Gerais, São Paulo och Paraná, där miljön och klimatet ger idealiska odlingsförhållanden.
en.wikipedia.org

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/cafezinho