Hur lång tid tar det att återställa koffeintolerans?

När din kropp vänjer sig vid att konsumera koffein kommer du oundvikligen att behöva dricka mer och mer av det för att uppleva en kick. När du går från att inte dricka någon kopp kaffe till att dricka en kopp kommer du att känna en energiboost. På grund av frekvent konsumtion tenderar dock din kropp att anpassa sig till koffeininnehållet, och från en kopp behöver du då två koppar för att få samma kick. Om du fortsätter med två koppar kommer du ganska snart att behöva mer än så.

Hur lång tid tar det för att återställa kaffetoleransen?

Det beror på din toleransnivå och en mängd andra faktorer. Nåväl, i det här inlägget ger vi all information som du behöver ha om koffein och tolerans. Vi erbjuder en praktisk guide om hur man återställer toleransen, vad som orsakar koffeintolerans och flera andra viktiga uppgifter.

Vad är tolerans för koffein?

Någon som inte har använt koffein på länge eller som aldrig har använt koffein sägs ha en nolltolerans mot koffein. Koffein är främmande för kroppen eftersom det inte tillverkas naturligt av kroppen; det är inte heller ett viktigt näringsämne.

När du har nolltolerans mot koffein kan drickandet av det ge dig känslor av eufori, en ökad mental medvetenhet och positiva känslor.

tolerans for kaffe

När du nu dricker samma mängd kaffe som du drack igår kommer samma mängd att ge de effekter som nämns ovan, om än i mindre utsträckning. När en person fortsätter att dricka samma mängd koffein dagligen blir kroppen tolerant, och dessa positiva effekter kommer att minska betydligt med tiden. Om du har en intolerans kommer du faktiskt att känna dig normal när du dricker det.

Istället för att öka vakenheten kan drickaren märka att han eller hon inte känner sig ”normal” förrän han eller hon har druckit den dagliga dosen koffein.

Hur tolerans mot koffein fungerar

Koffeinet som finns i kaffe har en liknande kemisk struktur som adenosin. Låt oss diskutera hur koffein fungerar och hur toleransen byggs upp.

Koffein är ett stimulerande medel för det centrala nervsystemet. När du dricker kaffe går det koffein som finns i kaffet till hjärnan, och den mest uppenbara effekten som du upplever är vakenhet. Eftersom det får dig att känna dig piggare är det inte konstigt att det konsumeras flitigt av personer med aktiv livsstil eller folk som vill hålla sig vakna under en längre tid.

Koffein är nära besläktat med adenosin. Adenosin skapas i hjärnan och binder sig till adenosinreceptorer. När det är bundet ”tynger” adenosinet ner dig. Det orsakar sömnighet och bromsar hjärnans nervcellsaktivitet.

För en nervcell är koffein kusligt likt adenosin. När du dricker koffein är det alltså koffeinet som binder till receptorn i stället för adenosin som binder till receptorn. I stället för att bromsa hjärnans nervaktivitet ökar denna bindning nervcellernas hastighet.

Några av effekterna av koffein är bland annat följande:

 • Pupillvidgning
 • Ökad hjärtrytm och ökat blodtryck.
 • Spända muskler som är redo för handling
 • Och så vidare

Även om allt detta är bra kan tolerans för koffein utgöra ett problem.

Symtom på koffein-tolerans

Koffertolerans kan vara farligt. Bortsett från att det fungerar som en drog, och det är aldrig en bra idé att förlita sig på det för att känna en normal energinivå, leder en hög kaffetolerans till att man dricker för mycket koffein.

Att dricka för mycket kaffe kan orsaka levertrötthet, allmän utmattning, sömnbrist eller sömnstörningar och flera andra negativa biverkningar.

Dessutom kan den krasch som kommer efter att ha druckit en stor mängd kaffe radikalt påverka din hälsa och produktivitet.

Även om det inte är något fel med att dricka kaffe för ökade energinivåer, särskilt när det konsumeras på lämpligt sätt, kan det vara dags att ställa om din koffeintolerans när du upptäcker att du konsumerar koffein regelbundet eller att du behöver mycket av det för att känna dig energisk.

tolerans kaffe

Hur lång tid tar det att bli koffeintolerant?

Koffein-tolerans förvärvas med tiden. Från en studie upptäckte man att fullständig koffeintolerans uppstod efter 1-4 dagar bland studiedeltagarna. För att komma fram till denna slutsats tog forskarna hänsyn till faktorer som blodtrycksnivå, hjärtfrekvens och plasma-adrenalinnivåer.

Varför du bör återställa din kaffetolerans

I det här avsnittet ska vi ta ställning till varför det är viktigt att du återställer din kaffetolerans. Här är några av de viktigaste skälen.

 • Du måste återställa din koffeintolerans om kaffet inte har samma effekt som tidigare.
 • Om du behöver koffein för att känna dig ”normal” och börja dagen eller ta dig igenom dagen.
 • Om du konsumerar en oroväckande mängd kaffe varje dag.
 • Om du känner dig orolig, stressad eller har drabbats av binjureutmattning.
 • Om du inte sover ordentligt
 • Om din läkare rekommenderar det

Hur du återställer din kaffetolerans

Du kan återställa din kaffetolerans på olika sätt. Vissa av dessa sätt är skonsamma men tar tid, medan andra är snabba men tuffa.

– Minska hur mycket kaffe du dricker varje dag
Om du observerar att du är starkt beroende av kaffe för att ha en ”normal” energinivå kan du använda den här metoden.

Om du till exempel dricker sex koppar kaffe varje dag kan du gradvis minska din konsumtion från sex till fyra koppar. Det rekommenderas att du minskar intaget med hälften med några dagars mellanrum. Så för de personer som dricker sex koppar per dag kan du gå ner till tre koppar under två eller tre dagar. Under de följande dagarna kan du sänka intaget till två koppar. Om du minskar intaget i över en vecka kommer du ganska snart att vara fri från ditt beroende.

Om du tycker att det är drastiskt kan du ersätta antalet koppar du dricker med att dricka te. I stället för sex koppar kaffe kan du alltså ta tre koppar kaffe och tre koppar te. Gör så här tills du kan sluta helt och hållet med det.

Varför det är bra att skära bort koffeinet gradvis

 • Det finns vissa fördelar med att långsamt skära ned på mängden koffein du konsumerar. Dessa inkluderar bland annat följande:
 • Du kommer att drabbas av endast mindre eller till och med ingen koffeinhuvudvärk.
 • Din kropp kommer att genomgå en mindre chock
 • Du kommer bara att uppleva mindre abstinensbesvär.

För att ytterligare hjälpa dig med detta steg bör du öka mängden vatten som du dricker varje dag. Försök att dricka upp till hälften av din kroppsvikt i ounces dagligen. Ha en flaska vatten till hands hela tiden och drick det under dagen i stället för att dricka allt på en gång.
Genom att dricka mycket vatten under denna period kommer din kropp snabbt att spola ut koffeinet ur ditt system.

– Gå hårt fram och sluta med det helt och hållet
Om du tyckte att det första steget var drastiskt, kan du tycka att detta är ännu mer utmanande. Med den här metoden kommer du att göra en kall turkey och inte konsumera en enda droppe kaffe eller koffein förrän dina energinivåer har återställts.

Om du är den otåliga typen som vill få ut allt kaffe så fort som möjligt är denna ”utsköljningsperiod” mycket effektiv. Det kommer att ta ungefär en vecka för dig att göra detta till eventuell framgång.

Var inte tveksam, det kommer att bli en av de mest stressiga veckorna i ditt liv, men det kommer att vara värt det i slutändan. Du använder en vecka utan att ta kaffe och den andra veckan för att din kropp ska ställa om sig själv.

Ett av symtomen på återställning av din kaffetolerans är huvudvärk. När du dricker kaffe förtränger koffeinet blodkärlen. När du inte tar det slappnar därför dessa förträngda blodkärl av och skapar mycket tryck i hjärnan. Det är detta tryck som leder till huvudvärk.

Vad du kan uppleva under den här perioden

Att gå kallt ut på en gång kan orsaka flera abstinenssymtom. Även om det går snabbt kan de tillfälliga effekterna vara obehagliga. Några abstinenssymptom som upplevs är bland annat:

 • Huvudvärk
 • Förlust av produktivitet
 • Irritabilitet
 • Letargi
 • Muskelvärk och stelhet

Om du har lyckats överleva detta skede är det dags för nästa skede.

Tips för att göra det lättare att återställa kaffetoleransen

Eftersom den här processen kan vara plågsam behöver du all hjälp du kan få. Här är några tips som kan hjälpa dig under detta skede.

 • Innan du går in i kallt slut, se till att du har en ersättare till hands. På så sätt kan du minska ditt sug efter kaffe (och det kommer du att göra!) om du byter ut det mot ersättningen.
 • Börja omställningen på en helg, så att du har utrymme att koppla av och inte får en alltför stor effekt på din produktivitetsnivå.
 • Om abstinensbesvären är svåra och får dig att känna att du vill ge upp kan du använda CBD-olja, Epsom-saltbad eller andra naturliga sätt att minska effekterna.
 • Ät bra under den här perioden. Ät mycket näringsriktig mat som ger dig energi under en lång period. Du bör också ägna dig åt motion eftersom det kan öka energi- och produktivitetsnivåerna.

Hur man börjar dricka kaffe igen

Om du använde någon av metoderna och lyckades komma ut oskadd, tummen upp för dig. Du kan nu gå vidare till det andra steget. Nu kan det här steget se enkelt ut, men det är känsligt och viktigt.

För att undvika att gå tillbaka till att bygga upp en tolerans för koffein måste du undvika allt det som du gjorde fel första gången. Hur? Genom att följa de här stegen.

Först och främst måste du börja med att dricka små mängder kaffe varje dag. Du bör ta reda på vad din dagliga gräns är. Denna gräns avser den mängd kaffe som du kan dricka innan du planar ut. När du väl har tagit reda på vad denna nivå är ska du långsamt arbeta dig upp till denna topp. Om du följde det första steget till återhämtning skulle du märka att även de små doser som du dricker slår hårdare mot dig än de någonsin gjort tidigare.

Alternativ till koffeinhaltigt kaffe

Om du vill bli av med koffein finns det några alternativ till koffeinhaltigt kaffe. Det här avsnittet innehåller information om dessa utmärkta alternativ.

– Benbuljong

Det kanske inte smakar som kaffe, men den unika smaken och effekten av benbuljong gör det till ett utmärkt alternativ. Den har en behaglig, tröstande smak och kan till och med göras hemma. Om du inte kan göra den hemma kan du hitta den i butikerna.

– Kaffe med cikoriarot

Cikoriarotkaffe har en liknande smak som kaffe; det innehåller dock lite eller inget koffein. Det smakar inte bara gott, utan är också bra för hälsan. Cikoriaroten innehåller prebiotika, som tjänar till att mata din tarm med hälsosamma bakterier. Den innehåller också lite av varje nödvändig vitamin.

koffeintolerans

– Gurkmeja-te

Gurkmeja är en utmärkt ört, och det är inte förvånande att den fungerar som ett utmärkt alternativ till koffeinhaltigt kaffe. Det smakar inte på långa vägar som kaffe; däremot har det en trevlig lugnande effekt på den som dricker det.

Det kommer också med massor av hälsofördelar. Den stärker immunförsvaret, underlättar matsmältningen, förbättrar leverfunktionen och mycket mer.

– Citronvatten

Vill du få igång dagen på ett energiskt sätt? Prova då citronvatten. Det får dig inte bara att känna dig aktiv utan kommer också med flera fördelar.

Citronvatten är populärt känt för sin användning vid viktkontroll. Förutom att det hjälper till att hantera vikten hjälper det till att öka leverfunktionen.

– Kokosvatten

Kokosvatten är värdefullt i elektrolyter som ser till att ditt system förblir hydrerat. Det har en söt smak som kan vara tilltalande för dig, särskilt om du gillar ditt kaffe laddat med sötningsmedel.

Slutsats

Om du ännu inte har upplevt koffeinolerans är det bästa sättet att agera att förhindra att det händer från första början. Drick därför sparsamt så att du alltid får en kick när du dricker det. Om du å andra sidan lider av koffeintolerans kan du använda de tips och råd som finns i den här artikeln för att återställa din koffeintolerans. Även om det kan vara något svårt, gå igenom processen. I slutändan kommer du att ha stor nytta av att göra denna uppoffring.

Artikeln är inspirerad av: https://www.stayroasted.com/how-long-to-reset-caffeine-tolerance