Hur får man bort kaffefläckar? – Tips och råd

I den här artikeln går vi igenom vetenskapen bakom fläckar och, viktigast av allt, hur man blir av med de irriterande kaffefläckarna. Kaffefläckar borde vara det minsta av dina bekymmer!

Hur gör man med kaffefläckar?

Livet kan och kommer att bli rörigt. Det händer de bästa av oss i de värsta av tider. På en hektisk morgonpendling där dagen började 35 minuter för sent, eller precis innan ett viktigt zoomöte med styrelsemedlemmar, eller till och med på en hektisk måndag där det finns fler ärenden än dagsljus? Har du hört talesättet om att gråta över spillt kaffe? När du tittar ner på det spillda kaffet kanske din nästa fråga är om kaffe ger fläckar.

Spillt kaffe är det minsta problemet, särskilt när spillt kaffe leder till kaffefläckar. Kaffe kan och kommer att ge fläckar på tyger, klädsel, mattor, möbler och i praktiken på vilket tyg som helst som det spillts på. Lyckligtvis finns det enkla och smidiga lösningar även för de värsta kaffefläckarna. Oavsett om det spillts på jeans, möbler, bilinredning eller mattor är det lätt att ta bort fläcken. Det finns ingen anledning att oroa sig för kaffefläckar längre.

Vi visar hur du får bort kaffe från:

 • Kläder
 • Mattor
 • Golv
 • Vita kläder
 • Jeans
 • Kaffekoppar
 • Muggar
 • Tänderna

ta bort kaffefläckar

Varför ger kaffe fläckar?

Den brunande effekten på de flesta ytor beror på fenoler i kaffe som reagerar med syre när de interagerar med vissa material.

Även om kaffet är utsökt lämnar det ganska fula bruna fläckar på nästan allt det möter. Kaffe är dock inte ensamt om denna egenskap. Kaffe är dessutom starkt färgande på grund av ett naturligt förekommande färgämne som finns i kaffebönorna.

Detta kallas tannin och finns i många andra växter, bland annat i choklad, rödvin och många sorters te. Tanniner är vanliga i vår värld. Alla interagerar dagligen med dessa föreningar. Dessa tanniner är ett slags naturligt vegetabiliskt färgämne som finns naturligt i växter samt i kaffe, te, vin, läskedrycker, fruktjuice och till och med tvättbart bläck. Detta är en form av polyfenol som gör att dessa färgade föreningar fastnar på människans tänder samt på många tyger.

Är kaffefläckar permanenta?

Kaffefläckar är inte permanenta jämfört med tygfärger som finns i konst- och hantverksbutiker. Det kan dock ge fläckar på tyget när det får sitta fast. Detta kan vara fantastiskt och trendigt för ett kaffefärgningsprojekt, men det hjälper inte om det är någons söndagskläder.

Detta är bekymmersamt för dagliga kaffedrickare, men det är inte världens undergång eller slutet för vita skjortor. Fläckarna är inte permanenta från början, vilket innebär att det finns tid att ta bort dem innan de sätter sig. Det är inte alla som vet hur man får bort kaffefläckar från kläder eller om kaffefläckar är permanenta. Den goda nyheten är att det är enkelt att få bort fläckar för gott.

Kommer kaffefläckar ut i tvätten?

Om du frågar dig om kaffefläckar kommer ut i tvätt? Svaret är inte ett enkelt ja eller nej. Precis som med alla typer av fläckar finns det alltid ett par olika omständigheter att tänka på. Vanligtvis kommer kaffe att gå ut i tvätten om det är ett färskt spill. Ju längre det ligger och sätter sig, desto svårare är det att få bort fläcken.

Det kan tyckas svårt att få bort kaffefläckar från kläder, men det är möjligt. De bästa inställningarna på en tvättmaskin för att få bort kaffefläckar är kallt, med en extra sköljcykel. Detta fungerar mycket bra om fläcken är färsk. Om det är en särskilt envis fläck eller uppsättning kan du prova att lägga till något av nedanstående i tvätten för att främja fläckborttagningen.

Tillsätt en skvätt bakpulver för att hjälpa till att eliminera fläcken. Detta hjälper inte bara till att ta bort fläckar utan även till att ljusa upp både vita och färgade kläder.

Att lägga till Enzyme Presoak är ett fantastiskt sätt att avlägsna kaffefläckar och andra fläckar för den delen.
Att använda en fläckborttagare som Dreft Stain Remover ger hypoallergen fläckborttagare som är säker för allergiker och barn.

Hur man tar bort kaffefläckar en gång för alla

Det finns många olika alternativ för att ta bort kaffefläckar 1. Många av dessa lösningar finns redan i skafferiet, köket eller badrummet. Det behöver inte vara komplicerat att ta bort fläckar. Med dessa enkla tips är det lätt att bli av med kaffefläckar för sista gången. Att ta bort kaffefläckar en gång för alla innebär inte att man blir av med det läckra mörkrostade kaffet som är sprängfyllt av intensiva och djärva smaker. Istället innebär det att man ska vara smart och snabb när man reagerar på fläckar.

Kläder

Du kan ta bort kaffefläckar från din vita skjorta på många olika sätt, men det beror på hur mycket kaffefläckar dina kläder har.

Kan kaffe ge fläckar på kläder? Ja. Kan kaffe fläcka jeans? Ja. Kan kaffefläckar på skjortor uppstå? Ja. Ingen av dessa fläckar behöver vara permanent. Kläder är vanligtvis det tyg som får flest fläckar av kaffe och andra typer av fläckar.

Saker du behöver:

 • En torr trasa
 • Flytande tvättmedel
 • Vit vinäger
 • Club soda
 • Oxiclean, klor, blekmedel
 • Fläckborttagningsmedel

Börja med att gnugga in tvättmedel, diskmedel, klubbsoda, vit vinäger, bakpulver eller en kombination av det som anges ovan. Gnid in tvålen i tyget med en tandborste, en fläckborste eller bara fingrarna. Om fläcken inte förlorar synligt sin färg, låt den då ligga i blöt i rengöringsmedlet i cirka 30 minuter. Skölj och upprepa tills fläcken är borta.

För äldre kaffefläckar behöver de säkert blötläggas i rengöringsmedlet under en längre tid.

Vita kläder

Skjortor är några av de värsta klädesplaggen att fläcka eftersom det är svårare att dölja fläcken. Hur man får bort kaffe från en vit skjorta är ingen välbevarad hemlighet. Det är tillgängligt och enkelt. Om den tidigare metoden inte fungerar, lägg den vita artikeln i tvätten med en skvätt blekmedel eller blekande tvättmedel.

Jeans

Kaffe kan fläcka jeans på samma sätt som andra tyger. Samma metoder som fungerar för skjortor, klänningar och soffor fungerar även för jeans.

Oavsett om det är en kaffefläck på en arbetsdräkt för affärer eller på en svartklädd gala kan det vara en plåga. Lägg till komplikationerna att plagget endast får tvättas på torktumlare.
Det är ingen fara. Det finns alternativ. Läs tvättmärket på insidan av sömmen. Vissa klädesplagg kan behandlas med ett fläckborttagningsmedel och kastas in i tvättmaskinen på en fin cykel. Alla kläder som endast kan torktumlas kan inte tvättas i en vanlig tvättmaskin.

Mattan

Se till att du använder ett lätt tryck och inte skrubbar mattan för hårt för att inte göra det hela värre.

Fläckar kaffe mattan? Ja. Finns det ett enkelt sätt att bli av med kaffefläckar på en matta? Också ja. Detta är en liknande process som att ta bort kaffefläckar från kläder. Börja med att torka upp så mycket av vätskan som möjligt.

Ta en lösning med en matsked tvättmedel, en matsked vinäger blandat i en kopp vatten. Blötlägg fläcken och knacka på för att blöta den. Fortsätt processen tills fläcken lyfter från mattan. Att använda ett underlägg kan hjälpa till att eliminera risken för kafferingar och kaffefläckar från möbler.

Saker du behöver:

 • Torra trasor eller pappershanddukar
 • Flytande tvättmedel
 • Vinäger
 • Club soda
 • Stoppning

Kaffefläckar på klädsel kan vara en komplicerad process att ta bort.

Att använda rätt fläckborttagningsmedel eller tvättmedel gör stor skillnad. Enligt de flesta recensioner av djup L älskare är ett rengöringsmedel som eliminerar fläckar och lukter som Biokleen Bac-Out Stain And Odor Eliminator Foaming Action Spray ett giftfritt, biologiskt nedbrytbart och naturligt fläckborttagningsmedel som är perfekt för tyger, mattor och möbler.

Saker du behöver:

 • Torra trasor eller pappershanddukar
 • Flytande tvättmedel
 • Vinäger
 • Club soda

Undvik att gnugga eftersom du kan skada tygklädseln. Använd en våt och sedan torr metod där du torkar fläcken med en lösning av en matsked tvättmedel, en matsked vinäger och en kopp vatten. Torka området genom att blöta med pappershanddukar eller en trasa. Upprepa tills fläcken är borta.

Vissa möbler har en avtagbar klädsel. Kontrollera hörnen och undersidan av möbeln för att se om tyget kan tas bort. Då är det lättare att kasta in den i tvättmaskinen för att ytterligare eliminera fläcken och kaffelukten.

Koppar, muggar och resemuggar

Om kaffefläckarna på koppar är för djupa kan du använda en bakpulverpasta för att skrubba det fläckiga området tills det är fritt från kafferester.

Allt du använder för att dricka ditt kaffe, t.ex. keramikmuggar, kaffekoppar i glas, tumlare, melaminkaffemuggar, tekoppar i Kina, demitassemuggar, resemuggar och naturligtvis nyhetskaffemuggar, drabbas av samma fläckar som tyg.

Saker du behöver:

 • Bakpulver
 • Tandlagningstabletter
 • Kanel
 • Kol
 • Vit vinäger

Det finns många sätt att rengöra kaffefärgade muggar och koppar. Skrubba, torka och tvätta kan hjälpa en del, men om det är en envis fläck
är blötläggning det bästa sättet att göra det. 2 . Om du blandar en protestablett eller en matsked bakpulver hjälper det till att ta bort kaffefärgen på insidan av muggen.

Ger kaffe fläckar på tänderna?

Många tandläkare får frågan om kaffe färgar av sig på tänderna. Svaret på det är ja. Kaffedrycker från en svart kopp kaffe till en karamellfrappuccino kan ge fläckar på människans tänder. Till och med en enda kopp espresso kan förvanska ett helt vitt leende med en gul nyans.

Kaffe färgar inte bara av sig på tänderna som en vanlig måltid eller ett glas juice skulle göra. En kopp java skiljer sig från typisk mat eller dryck. Det är mer än så och leder till en djupare fläck. Typiskt sett kommer fläckar från att porerna i våra tänders emalj täpps till av det som stoppas in i munnen. Detta kallas extrinsisk färgning, medan kaffe, te och vin alla är exempel på intrinsisk färgning. Den senare är mycket svårare att avlägsna.

Ta bort kaffefläckar på tänderna

Att ta bort kaffefläckar från tänderna kan vara en knepig process. I likhet med rött vin och te lämnar kaffe fläckar efter sig. Att borsta och använda tandtråd regelbundet kan förhindra att fläckarna fortsätter, men det tar inte bort de aktuella fläckarna.

Det finns många sätt att bli av med gula tandfläckar:

 • Oil Pulling – Detta är en process där man sköljer ur munnen med olja för att avlägsna bakterier, skräp och fläckar med hjälp av sesamolja, kokosolja eller solrosolja.
 • Väteperoxid – Som ett naturligt blekmedel är detta perfekt för att eliminera fläckar. Använd den helt enkelt tillsammans med lite bakpulver som tandkräm för att hjälpa till att bli av med kaffefläckar.
 • Bakpulver – Att använda bakpulver tillsammans med eller istället för tandkräm medför en process som kallas mikrodermabrasion för att komma åt fläcken. Att tillsätta bakpulver till munvatten som redan används är också ett okomplicerat sätt att uppmuntra till fläckborttagning.
 • Äppelcidervinäger – Att gurgla med äppelcidervinäger hjälper till att eliminera bakterier, fläckar och dålig andedräkt.

Slutgiltiga tankar

Även om en kopp kaffe är ett utsökt sätt att börja dagen är kaffefläckar inte det. Att ha fläckar av något slag kan vara pinsamt. Fläckar kan dra andras blickar bort från där det behövs eller önskas. Det är möjligt att bli av med kaffefläckar oavsett vad det är för fläckar. Oavsett om det är en kaffefläck på en grå blazer, ett par jeans med strass, en vintage-nyhetsmatta eller en soffa i en gemenskapskyrka, går den här artikeln igenom olika lösningar som är perfekta för alla fläckar.

Med svaren på frågan ”gör kaffe fläckar?” är det lättare att fortsätta älska en utsökt kopp java på morgonen. Njut av en utsökt kopp kaffe utan oro och stress för att kaffet ska fläcka ner tygerna i hela hemmet.

Referenser

1.Konsumenterna kämpar ständigt mot klädfläckar och varumärkena bör hjälpa till | Sourcing Journal
En Google-sökning visar att många konsumenter letar efter sätt att undvika kemtvätt och föredrar istället bekvämligheten och de lägre kostnaderna för att tvätta sin egen tvätt.
sourcingjournal.com

2.Fråga ACI: Rengöring av kaffekoppar | American Cleaning Institute (ACI)
Det finns flera sätt att ta bort kaffefläckar. Du kan behöva experimentera för att se vilket som fungerar bäst på just din resemugg.
www.cleaninginstitute.org

Artikeln är inspirerad av: https://www.stayroasted.com/does-coffee-stain