Hur odling och konsumtion av kaffe kan hjälpa skogarna
Kaffeodling har tidigare kopplats samman med avskogning, men nya rapporter visar att det faktiskt kan bidra till hållbarhet och skogs-plantering. Ditt kaffedrickande kan hjälpa skogarna att växa och få mer grönska.
Odling och kaffedrickande hjälper skogarna
Kaffeodling är en viktig del av den miljömässiga hållbarheten. Men det är också en av de främsta orsakerna till minskad biologisk mångfald och avskogning i flera tropiska länder, inklusive Amerika, över det ekvatoriala bältet hela vägen till Australasien. Enligt Business Wire, 1 förväntas den globala efterfrågan på kaffe öka med 4,28 procent CAGR fram till 2026. Denna ökade efterfrågan förvärrar ytterligare de negativa effekterna av kaffeproduktionen.
Vilken roll spelar kaffe för biologisk mångfald och hållbarhet?
Enligt en rapport från brittiska regeringen, 2 med titeln Economics of Biodiversity: The Dasgupta Review, måste det nuvarande förhållandet mellan människan och naturen förändras i grunden. Rapporten framhåller att vi kan leva hållbart genom att se till att de krav vi ställer inte överstiger de resurser som naturen tillhandahåller. Det skulle till exempel vara klokare för jordbrukare att ändra sitt sätt att odla när det gäller kaffeodling.
I stället för att riva naturliga livsmiljöer och hugga ner träd fokuserar jordbrukarna på biologisk mångfald, bevarar skogar, upprätthåller nyttiga ekosystem, förbättrar nedbrutna landskap och binder kol, vilket i slutändan leder till ett hållbart liv.
Den största utmaningen som forskarna har ställts inför när de har försökt kvantifiera kaffeodlingens positiva och negativa effekter på naturen är bristen på tillförlitliga forskningsprodukter och data. År 2014 inledde dock Royal Botanic Gardens ett forskningsprojekt tillsammans med Hand-Roasted Coffee, det brittiska rosteriet Union, i Etiopien (biosfärreservatet Yayu Coffee Forest). Projektet syftade till att avmystifiera förhållandet och synergin mellan biologisk mångfald och kaffeodling, med större tonvikt på kaffets försörjnings-/värdekedja.
En snabb översikt över etiopiskt kaffe
Baserat på Global News Wire, 3 data är kaffeindustrin en mångmiljardsektor som för närvarande är värd 465,9 miljarder dollar. I Etiopien står denna industri för 25 % av landets exportintäkter och utgör en betydande del av inkomsten för cirka 15 miljoner invånare. Detta land producerar främst kaffe arabica, tack vare den omgivande fuktiga och tropiska skogen, och det gör även grannlandet Sydsudan. Dessa skogar, som har förvandlats till försörjnings- och bevarandeområden, är vanligtvis i ett naturligt eller halvnaturligt tillstånd.
De spelar en viktig roll för de omgivande samhällena och de som bor i dem och är hemvist för flera djur, växter och svampar.
Särskilt Yayu Coffee Forest-reservatet är välkänt för sin genetiska mångfald och stora mängder vilda arabica-planteringar. I dess kärna finns tusentals vilda vegetations- och kaffeplantor som förblir ostörda och intakta för det mesta. Detta beror på att jordbrukarna begränsar sina kaffeodlingar till reservatets övergångszoner och skogskanter.
Denna kaffeodling försörjer över 90 % av lokalbefolkningen och står för cirka 70 % av de totala inbetalningarna.
Hur kan specialkaffe bidra till den biologiska mångfalden?
Specialkaffe är högt prissatt och efterfrågan har ökat stadigt under de senaste två åren. Detta beror till stor del på dess höga kvalitet och på att man tillämpar de bästa metoderna för odling, skörd och bearbetning. Enligt ovanstående studie ökade jordbrukare som sålde cirka 25 % av sin skörd som specialkaffe sin årsinkomst med 30 %. Detta innebär att om jordbrukarna sålde hela sin produktion som specialkaffe skulle de få en inkomstökning på 120 %.
Detta skulle dock kräva maximal driftseffektivitet. Det bästa är att denna ökning skulle vara möjlig utan att öka skadliga insatsvaror som herbicider, bekämpningsmedel och konstgödsel, eller utan att det behövs mer jordbruksmark.
Miljöövervakning och hållbar kaffekonsumtion
Enligt rapporten var avskogningen i Yayu-området till följd av kaffeodlingen minimal, vilket är imponerande. Men det framhölls också att odling av skogskaffe fortfarande har negativa konsekvenser för miljön, men de är betydligt mindre jämfört med andra typer av kaffeodling. Rapporten lyfte vidare fram att om konsumenterna blev medvetna om de negativa och positiva konsekvenserna av sina köpbeslut, skulle de kunna bidra till att minska kaffeodlingens inverkan på naturmiljön genom att minska sin kaffekonsumtion.
Referenser
1. Coffee Market Report 2021 – Global $100+ Billion Market Growth, Trends, COVID-19 Impacts, and Forecasts to 2026 – ResearchAndMarkets.com | Business Wire
Den globala kaffemarknaden värderades till 102,02 miljarder USD år 2020 och beräknas nå en CAGR på 4,28 % under prognosperioden 2021-2026.
www.businesswire.com
2.Slutrapport – Den biologiska mångfaldens ekonomi: The Dasgupta Review
Dasgupta Review är en oberoende, global granskning av den biologiska mångfaldens ekonomi under ledning av professor Sir Partha Dasgupta (Frank Ramsey Professor Emeritus, University of Cambridge).
www.gov.uk
3.Den globala kaffemarknaden på 465,9 miljarder dollar (värde, volym)
Dublin, 09 februari 2021 (GLOBE NEWSWIRE) – ”Den globala kaffemarknaden (värde, volym) – Analys av kaffebönor, distributionskanal, region, region,…
www.globenewswire.com
Artikeln är inspirerad av: https://www.stayroasted.com/how-growing-and-consuming-coffee-can-actually-help-forests