Hur man perfekt kombinerar kaffe med choklad

Kaffe och choklad är ett naturligt och läckert par. Rätt utfört kan denna kombination få den finaste chokladen att smaka rikare och kaffe av högsta kvalitet att kännas som droppar av sött silke i munnen. Görs det fel kan det smaka som en mun full av smuts. För att få ett optimalt par måste du förstå smak-, syra- och texturkomponenterna i både ditt kaffe och din choklad och hur de samverkar.

Kombinera kaffe med choklad

Även om det finns många sätt att närma sig parning av kaffe och choklad, gillar vi att börja med kaffet. Genom att titta på de mest dominerande smakerna i ett kaffe, de som mest intensivt interagerar med choklad, har vi grupperat kaffesorter i fyra kategorier. De tre första omfattar endast kaffe som är lätt till mörkt helrostat; den fjärde kategorin är mörkt rostat. Även om enskilda kaffenoteringar förekommer i mörka rostningar har mörka rostningar, till skillnad från ljusare rostningar, en egen smakprofil.

kaffe med choklad

Kaffer med nötter

Särskilt: Brasilianska, colombianska, honduranska, indiska, mexikanska och peruanska.

Kaffer med starka nöttoner smakar exceptionellt bra tillsammans med mjölkchoklad till lätt mörk choklad (mindre än 70 % kakaohalt). De täta, krämiga nötbaserna i kaffet ger en fin balans till chokladens sötma. Fruktchoklad och choklad med kryddor passar också bra ihop med kaffet med nöttoner, vilket skapar kontrast och ger chokladen ytterligare komplexitet.

Idéer för kombination: Chokladkakor, chokladkakor, brownies, pralintryffel och choklad med frukt- eller chilinoter.

Fruktiga och blommiga kaffesorter

Särskilt: Afrikanskt, costaricanskt, guatemalanskt, panamanskt och salvadoranskt kaffe.

Kaffer med starka frukt- och blommiga toner smakar exceptionellt bra tillsammans med ljus choklad och mjölkchoklad (mindre än 55 % kakaohalt). Kaffe med milda, ljusa, delikata frukt- och blommiga toner överröstas lätt, så det är bäst att kombinera dem med lättare, sötare choklad som kompletterar bönans naturliga smaker utan att överrösta dem. Chokladtäckta nötter passar också särskilt bra till dessa ljusa, eleganta bryggor.

Parningsidéer: Mjölkchoklad med nötter, chokladpudding, tryffel med fruktiga drinkar, chokladdoppade frukter och smördeg med choklad.

Jordiga eller kryddiga kaffesorter

Särskilt: Indonesiska och Papua Nya Guinea

Kaffer med dominerande jord- eller kryddtoner smakar exceptionellt bra tillsammans med choklad med en kakaohalt på mellan 50 och 70 %. Kaffer med jord- och kryddtoner tenderar att ha låg syrahalt och lite tyngre munkänsla, vilket gör dem till ett utmärkt komplement till lätt bitter choklad. Dessa kaffesorter ger också en fin kryddig kontrast till choklad med torkad frukt.

Idéer för parning: Lätt bitter choklad, choklad med nötter/torkad frukt och salt choklad.

choklad kaffe

Mörk rostning

Mörk rostning har sina egna smakprofiler och även om vissa inneboende egenskaper hos bönan alltid är närvarande (t.ex. munkänsla och syrenivå), dämpas de flesta av bönans smaknoter när de börjar anta egenskaperna hos sin rostningsskugga. Mörkrostat kaffe smakar exceptionellt bra tillsammans med mörk choklad.

Wienrostat kaffe, den ljusaste av de mörka rostningsfärgerna, tenderar att vara något sötare medan italiensk rost, den mörkaste av de mörka rostningsfärgerna, tenderar att bli bitter. Den franska rostningen, som ligger mellan wiener- och italiensk rostning, har en kombination av söta och bittra toner och passar bra ihop med nästan all mörk choklad. De flesta espressoblandningar rostas till en fransk rostningsgrad.

Söta mörka rostade kombinationsidéer: Choklad med 70 % eller mer kakaohalt, tryffel, choklad med söta vätskor, mjölfri chokladkaka och chokladbitarna.

Bittera mörka rostade idéer: Choklad med 60-85 % kakaohalt, brownies och tät chokladkaka.

Artikeln är inspirerad av: https://thequeenbean.blog/2018/11/30/pair-coffee-chocolate/