Kaffe Classic – En klassiker i kaffehyllan

Kaffe Classic är ett av Sveriges mer kända kaffesorter för vardagsbruk. Sorten namngavs på Södermalm i Stockholm så sent som 1961, men hade redan sålts under försäljarens namn – Arvid Nordqvist – i ca 70 år. Nordqvist hade en butik där han sålde delikatesser, denna låg på hörnan mellan Nybrogatan och Kommendörsgatan och kaffet han sålde var omtyckt bland lokalborna.

Kaffe Classic – Kvalitativt kaffe

Varumärket Classic skapades av Arvids son, Bengt, och går idag att hitta överallt i den kommersiella handeln, samt i restauranger och på caféer. Det var i Solna man öppnade sitt kafferosteri för kaffe Classic och än idag är det i Solna det ligger. Idag är det Arvids sonson, Anders Nordqvist, som driver företaget Classic.

Företaget Classic vill producera ett kaffe av hög kvalitet, men som samtidigt är lätt och prisvänligt för allmänheten att införskaffa. Regelbundna tester och stickprov på kaffe Classic är något som företaget fäster stor vikt vid för att kunna garantera en kvalité man kan vara stolt över.

classic kaffe

Brett sortiment av kaffe

Kaffe Classic har ett stort sortiment av olika typer av kaffe – det finns något för varje smak och användningsområde. Egentligen finns det två sortiment, ett som är framtaget för hemmabruk och ett som är anpassat efter restauranger och caféer eller stora arbetsplatser.

Kvaliteten på Classic kaffe är jämförbar med andra kaffesorter i samma utbredning och prisklass, såsom Gevalia kaffe, Zoegas och Löfbergs Lila. Nämnda sorter siktar in sig på samma klientel och erbjuder många olika sorters kaffe av medel kvalité. De flesta människor köper samma sorts kaffe gång på gång, man hittar sin favorit som man sedan ofta är trogen.

Skall du ha ännu högre kvalitet får du köpa på kaffebutik

Är man på jakt efter kaffe av lite högre kvalité så får man söka sig ut från dagligvarubutiken och in i en lite mer specialiserad kaffe shop. I en sådan kan man välja ut specifika bönsorter, kaffe med en viss rostningsgrad och smaksatt kaffe och kaffearomer. Man kan välja om man vill köpa sina kaffe bönor hela för att själv mala dem hemma, eller om butiksbiträdet ska mala dem åt en på plats. Ett märke som står för lite högre kvalité är Kahls och går att köpa hos de flesta kaffespecialister.

Vill man brygga sitt kaffe så färskt som möjligt så är ett gott råd att införskaffa en egen kaffekvarn och mala sina bönor inför varje nybryggning. Har man kommit så långt i sitt kaffenörderi så brukar även bönans ursprung vara av vikt, liksom rostningsgrad, malningsgrad och vilken typ av kaffemaskin man använder vid bryggande av sitt kaffe. Då har man vanligtvis gått ifrån snabbköpskaffe och inhandlar med största sannolikhet sina kaffe bönor från en kaffespecialist.

kaffe classic

Bra bönor ger högre kvalitet

Arabica kaffe är den kaffeart som säljs mest, den har erkänt bäst och mildast smak. Det finns även två andra kaffearter som odlas och säljs kommersiellt – Robusta och Liberia kaffe. Dessa två har skarpare smakegenskaper och bittrare toner. Ibland kan de vara fördelaktiga att blanda med Arabica bönor, t ex när man ska göra espresso kaffe som helst ska ha mörkare och bittrare smak än vanligt bryggkaffe. Robustabönan har, förutom starkare och bittrare smak än arabicabönan, också en högre koffeinhalt vilket återigen lämpar sig väl för espresso.

Kaffe Classic har, som sagt, ett brett utbud av olika kaffesorter, bl a så finns det tre olika sorter framtagna för espresso kaffe – Espresso Nero, Espresso Giusto och Espresso Oro, alla med olika egenskaper. Därutöver finns det otaliga andra sorter i sortimentet – kaffe Classic har något för varje smak.