Varför är kaffe bittert och hur man löser det?

Den här artikeln belyser 9 anledningar till varför ditt kaffe har en stark bitter smak och hur du kan åtgärda detta för att brygga den perfekta koppen kaffe. Du är värd det bästa kaffet och bitterhet hör inte ihop med en god kopp kaffe. 

9 anledningar till varför ditt kaffe är bittert (och vad du kan göra)

Få saker kan mäta sig med den tillfredsställelse man får efter att ha tagit den första klunken kaffe på morgonen. Det är som en plötslig energikick som ger dig viljan att ta dig an din dag. Intressant nog användes kaffe ursprungligen för att underlätta religiösa ritualer och var en mindre känd delikatess. Nu är det en ostoppbar kraft, och enligt BBC 1, dricks det över 2 miljarder koppar kaffe dagligen. Det är som om världen drivs av kaffe!

Om du är en person som gillar ”prata inte med mig förrän jag har druckit min första kopp kaffe”, vet du hur besviket det är att ta den första klunken och mötas av en överväldigande bitterhet. Vi vet båda att även om kaffe ibland kan vara starkt, har den perfekta koppen toner som är balanserade. Varför är kaffe bittert? Finns det något som kan åtgärda detta?

kaffe bittert

Vi har sammanställt den kompletta guiden om bitterhet i kaffe!

Precis som fint vin är det en förvärvad smak att älska kaffe. Det finns människor som inte kan stå ut med doften av kaffe, för att inte tala om smaken. Men när du väl börjar njuta av denna bryggning finns det ingen återvändo. Du kommer att upptäcka att du ständigt letar efter sätt att fullända din dryck. Även om kaffe är naturligt bittert på grund av tanninet bör bitterheten inte vara så dominerande att det är det enda du smakar. Här är 9 anledningar till varför du skrapar ihop ansiktet efter den första klunken och hur du kan åtgärda detta.

1. Överextraktion

Att brygga kaffe verkar vara en okomplicerad process; tillsätt dina nymalda kaffebönor till varmt vatten och sedan har du kaffe. Det är dock sällan så enkelt och är lite mer komplicerat. När du bränner dina kaffekvarnar släpps de beståndsdelar som finns i dem, inklusive smaker, syror, oljor och sockerarter, ut i vattnet. Denna process kallas för extraktion. För att få en perfekt kopp kaffe måste du se till att du bara extraherar rätt balans av läckra smaker och organiska föreningar i din kopp. Om du underextraherar dina kaffekvarnar kommer du att få en kopp kaffe med svag smak. Å andra sidan resulterar överextraktion i kaffe som är hårt & fullt av bittra smaker över dina smaklökar.

Lösning: Minska tiden du tar för att bränna ditt kaffe. Om du till exempel extraherar ditt kaffe i 7 minuter kan du försöka minska tiden till 5 minuter, vilket kommer att förbättra smaken avsevärt.

2. Malningsstorlek

Att brygga den perfekta koppen kaffe kräver skicklighet och har mycket att göra med att din malningsstorlek stämmer överens med den bryggningsmetod du planerar att använda. Du måste först identifiera din idealiska malningsinställning, och allt börjar med den kvarn du använder.

Baserat på populära recensioner är Capresso 560 Infinity Conical Burr Grinder en av de bästa, och den ger dig kontroll över din önskade malningsstorlek. Den ger dig också flexibiliteten att prova olika malningsintervall, från French Press grov till ultrafin turkisk, tills du hittar den storlek som fungerar för dig. Den här kvarnen är lätt att rengöra och underhålla, har en stor kapacitet och bevarar kaffets arom.

Här är tumregeln: grova malningar tenderar att ge lätta men läckra bryggor, medan finare malningar bidrar till starka bittra smaker eftersom de extraherar mer smak.

Lösning: Om du har använt en fin malning kan du överväga att mala dina bönor lite grövre. Du bör också omjustera din malningsstorlek och bryggmetoderna. Till exempel använder grova malningar perkolatorn french press, medelstora malningar kan bryggas med en vanlig kaffebryggare, fina malningar kräver kaffemaskiner som har koniska filter, medan extra fina malningar kräver pump- och ång-espressomaskiner.

3. Smutsig utrustning

En av de viktigaste myterna som förknippas med kaffebryggare är att det räcker att skölja maskinen eftersom det åldras bryggaren snabbare, vilket gör att kaffet blir godare. Detta är falskt! Resterna från dina tidigare bryggningar kan påverka smaken på ditt kaffe avsevärt. Tänk på att kaffe innehåller naturliga organiska föreningar och oljor. När dessa rester byggs upp resulterar det i en kopp kaffe med bättre smak.

Lösning: Ta god tid på dig att rengöra din bryggutrustning, och om det behövs kan du ta isär de enskilda komponenterna för en grundligare rengöring. Om du använder elektrisk utrustning bör du överväga att avkalka.

4. Kaffebönans ursprung

Arabica och Robusta är 2 av världens vanligaste kaffebönor, och enligt Reuters 2står båda för 99 % av den globala kaffekonsumtionen. Arabica anses vara mer premium jämfört med Robusta men är mindre populär eftersom den är svår att odla. Robusta har ofta en stark bitter smak jämfört med arabica eftersom den har mindre sockerinnehåll och klorogensyror.

Lösning: byt till rent arabicakaffe.

5. Kaffebönorna är inte färska

Du vet redan att kaffebönor blir inaktuella när de åldras, men vad du kanske inte vet är att detta också bidrar till den bittra smaken. Färska kaffebönor ger en utsökt kopp kaffe, och när du väl har vant dig vid dem kommer du definitivt att märka och bli känslig för den bittra smaken.

Lösning: köp bara det du kan konsumera inom två veckor eller hela bönor så att du kan mala dem själv.

6. Mörkare rostning

Mörkare rostning är generellt sett mer bitter jämfört med medium och ljus rostning. Även om vissa människor föredrar dessa typer av rostning, bör du byta till en ljusare rostning om du tycker att den bittra smaken är överväldigande.

Lösning: Överväg att använda ljus till medium rostning. Enligt expertrekommendationer är Breakfast Blend Light Roast Coffee Beans från Real Good Coffee Company populärt bland djupa L-älskare. Den är tillverkad av premium arabica och är tillräckligt mångsidig för att kunna användas i de flesta kaffemaskiner. Dessutom ger den en mjuk smak och är perfekt för en morgonkaffe. Du kan också kolla in vår recension av de bästa ljusrostade kaffebönorna för att hitta de godaste för dig!

7. Fel förhållandet mellan kaffe och vatten

Ju mer kaffe du lägger i ditt vatten, desto starkare blir smaken. Om du brygger din malning med lite vatten bör du överväga att öka mängden för att balansera smakerna.

Lösning: Håll dig till det gyllene förhållandet: 1 liter vatten till 50 gram kaffe.

8. Dålig kvalitet på vattnet

Den typ av vatten du använder påverkar i hög grad smaken på ditt kaffe. Ofiltrerat vatten kan förstöra ditt kaffe, men å andra sidan kan användning av destillerat vatten också påverka kaffesmaken.

Lösning: Överväg att använda käll- eller flaskvatten när du gör ditt kaffe.

9. Vattnet är för varmt

Om du använder kokande vatten på dina kaffekvarnar kommer det att bränna kaffet, vilket gör att det får en bitter smak.

Lösning: När vattnet kokar, låt det svalna innan du använder det för att brygga kaffe. Den optimala vattentemperaturen för kaffebryggning är 205°F. Du kan också kolla in vårt urval av de bästa termiska kaffebryggarna som bevarar kaffets arom och smak genom att undvika extra värme som kan orsaka överextraktion och bränd smak.

Slutgiltiga tankar om bittert kaffe

Varför är kaffe bittert? Tja, de viktigaste orsakerna kan hänföras till överextraktion, användning av fina kaffekvarnar, smutsig utrustning och kaffebönornas ursprung. Gamla kaffebönor har också en bitter smak, liksom mörka rostade kaffebönor. För att brygga den perfekta koppen kaffe ska du se till att du använder rätt typ av vatten när det gäller kvalitet och temperatur och att förhållandet mellan kaffe och vatten är optimalt. Du bör också rengöra din kaffebryggare ofta, undvika att låta bönorna dra för länge och endast använda färska bönor.

Referenser

1.Hur kaffe blev en ostoppbar kraftKaffe var en gång i tiden en föga känd delikatess som användes för att underlätta religiösa ritualer – nu dricker vi mer än två miljarder koppar om dagen.
www.bbc.com

2.En återupptäckt bortglömd art ger löfte om kaffets framtid | Reuters I täta tropiska skogar i Sierra Leone har forskare återupptäckt en kaffeart som inte setts i det vilda på årtionden – en växt som enligt dem kan bidra till att säkra framtiden för denna värdefulla handelsvara som har hotats av klimatförändringarna.
www.reuters.com

Artikeln är inspirerad av: https://www.stayroasted.com/why-is-coffee-bitter