Kaffets historia: En tidslinje
Olja är ett av de mest värdefulla ämnena på planeten. I vissa kretsar kallas den till och med för svart guld. Det är dock inte den enda vätskan som innehar denna titel. Innan oljan upptäcktes och utvärderades innehade kaffe denna titel. Ända fram till våra dagar är kaffe fortfarande en av världens värdefulla föremål. Faktum är att kaffe är den näst mest värdefulla handelsvaran på världsmarknaden.
Historia om kaffe
Enligt forskare konsumeras varje dag mer än 2 miljarder koppar kaffe, vilket gör det till den mest konsumerade drycken i världen. När du läser det här inlägget har du förmodligen en kopp kaffe i handen eller på bordet. När jag skriver har jag också en kopp i handen. Men hur har denna dryck blivit så populär, inte bara i vissa delar av världen, utan i nästan varje hörn av planeten? Från avlägsna tropiska öar till kommersiella centra har denna dryck älskats, hatats, fruktats, förbjudits och hyllats. Följ med oss på en resa tillbaka i tiden för att upptäcka kaffets rika historia. Vi kommer att överväga dess upptäckt, tidiga användning och mer information om den här underbara dryckens tumultartade, intressanta och fängslande historia.
Kaffets tidiga historia
Vem var den första personen i historien som upptäckte kaffe? Tja, enligt forskning och historiker var den lyckliga första personen en man vid namn Kaldi som bodde i Etiopien. Man kan alltså hävda att Etiopien är kaffets födelseplats. Hur upptäckte denna enkla getuppfödare denna majestätiska kungadryck? Kaldi levde i Etiopiens centrala högland runt 600-talet. Enligt den tradition som gått i arv observerade han att hans normalt lugna getter fick mycket energi efter att ha ätit den röda, körsbärsliknande frukten från en viss växt.
De blev faktiskt så aktiva att de inte kunde lägga sig för natten. Han provade frukten själv och upplevde samma effekt. I sin upphetsning visade han frukten för en lokal munk som använde den för att hålla sig vaken även under de långa kvällsbönerna. Abboten gav drycken till medlemmarna i klostret och ryktet om denna energigivande frukt spreds snabbt över nordöstra Afrika och in i Arabien.
Den arabiska halvön
Araberna insåg snabbt hur viktig denna frukt kunde vara, och de första dokumenterade kaffeträden odlades på Arabiska halvön år 1100. Kaffet blev snabbt en viktig del av kosten där och folket kallade det gahwah. Detta namn är ganska talande för kaffets nyvunna betydelse, eftersom det tidigare syftade på vin, och så småningom översattes det för européerna till att betyda ”islams vin”. Världens första kafé, ”Kiva Han”, öppnade i Konstantinopel 1475.
Men trots dess utbredda popularitet började det uppstå problem (med ordvitsar) med denna dryck. År 1511, drygt ett halvt sekel efter att kaffehusen blivit superpopulära i den heliga staden Mecka, gjorde den dåvarande guvernören Khayr Beymakes drycken olaglig. Varför? För att kaffehusen är omrörande grytor för sociala diskussioner och frågor. Han fruktade att kaffedrickandet skulle underblåsa oenighet och uppror i hans stad, och han älskade sin makt.
För att genomdriva förbudet beordrar han att alla kaffehus i hans rike ska förbjudas: till och med så långt bort som Konstantinopel. Kaffeälskare i hela riket tar detta som en förolämpning, och det som han fruktade inträffar: upplopp och bråk i hans stad! Olyckligtvis för honom slutar dessa upplopp inte bara i hans område, utan sprider sig överallt! När saker och ting blir riktigt farliga går sultanen av Kairo in och ingriper. Han skickar ut en kungörelse om att guvernören har fel och att kaffe är en helig dryck. Detta leder till att guvernören arresteras och avrättas.
Kaffe i Europa
Hur kom kaffet från Arabiska halvön till Europa? Jo, man måste inse att den arabiska halvön på den tiden var centrum för internationell handel. Därför tog köpmännen som saluförde sina varor i Europa med sig denna dryck. År 1570 anlände kaffet till Venedig. Till en början var denna sällsynta dryck endast tillgänglig för folk med enorma rikedomar. Dess effekt i Europa var, i brist på ett bättre ord, revolutionerande.
Förmodligen på grund av dess svarta utseende och bittra smak, till skillnad från de söta drycker som var vanliga för européerna, betraktade folk kaffe med oro. För dem var denna dryck den inkarnerade djävulen och skulle fördöma alla som drack av den till helvetet. Faktum är att prästerskapet i Venedig 1615 förbjöd drycken. Saker och ting blev så hetsiga och tillspetsade att påven Clemens VIII ingrep, drack ”Satans dryck” och beslutade att det inte fanns något ont med den. Några av kaffekärnorna döptes till och med! Med kyrkans godkännande blev kaffe mer populärt än någonsin tidigare!
Kaffet tog Europa med storm av flera skäl. För det första erbjöd populariteten hos denna bittra dryck företagsamma människor en enorm ekonomisk möjlighet. Dessa europeiska köpmän fick skrivelser som gjorde det möjligt för dem att kolonisera områden som hade den nödvändiga miljön för att odla kaffe.
Ett annat sätt på vilket kaffe revolutionerade Europa var uppkomsten av kaffehusen. Kaffehusen, precis som på den arabiska halvön, fungerade som platser för sociala sammankomster och för att diskutera sociala frågor och utbyta skvaller. Kaffehusen blev så populära för nyheter och information att de under 1600- och 1700-talen kallades för pennyuniversitet, eftersom man kunde få massor av information för priset av en kopp kaffe (en penny). År 1652 öppnade det första kaffehuset i England. År 1688 öppnade Edward Lloyds kaffehus som utvecklades till att bli Lloyds, ett av de mest populära och kända försäkringsbolagen.
Kaffeodling runt om i världen
De holländska handelsmännen fann framgång och rikedom genom att plantera kaffebönor. Efter många ansträngningar fick holländarna äntligen kaffebönor på 1600-talet. Eftersom de hade många kolonier bestämde de sig för att plantera där de trodde att kaffet skulle växa. Deras försök att plantera i Indien var mycket misslyckade, men de lyckades till slut på några av sina koloniserade öar, särskilt på det numera populära Java.
Holländarna revolutionerade kaffedrickandet och kaffeproduktionen i hela Europa och var de första att kalla drycken för kaffe.
Kaffe i Asien
År 1600 hade Arabien och många muslimska provinser och stater i Afrika ett järngrepp om odling och handel med kaffe runt om i världen. För att se till att status quo förblev var det förbjudet att exportera fertila kaffebönor som kunde planteras någon annanstans. Alla kaffebönor som exporterades kokades för att göra dem sterila. En asiatisk indier vid namn Baba Budan hittade dock ett sätt att kringgå detta. Han smugglade ut kaffefrön ur staden Mecka med hjälp av en enkel metod: han spände fast fröna på sin mage! När han återvände hem odlade han bönorna i hemlighet och introducerade kaffe i Indien.
Kaffe i Amerika
Den brasilianska kaffeindustrin är en av de största på planeten idag och började via en olaglig affär. År 1727 föll en brasiliansk kustbevakningsofficer som besökte Cayenne i Franska Guyana för guvernörens fru. Som ett tecken på deras förbjudna kärlek gav hon honom en bukett. I basen av buketten fanns stulna kaffeplantor. Dessa togs sedan med till Brasilien för att odlas. På så sätt föddes den brasilianska kaffeindustrin som har styrt världens kaffehandel i århundraden.
Det intressanta är att de hemliga plantorna är ansvariga för över 15 miljoner kaffeträd under det kommande halvseklet. Från Karibien till Amerika lade dessa smugglade plantor grunden för den blomstrande kaffeindustrin.
Slutsats
Du kan se den underbara, oroliga historien om denna vackra dryck. Nästa gång du beställer eller brygger en kopp kaffe kan du fundera på hur långt den har kommit från en enkel getuppfödares upptäckt till en mångmiljardindustri.
Artikeln är inspirerad av: https://www.stayroasted.com/history-of-coffee-timeline