5 sätt att återanvända kaffesump: Vilka är de?

Om du älskar att brygga ditt favoritkaffe varje dag är din kopp en av nästan 2 miljarder som konsumeras – och avnjuts – varje dag runt om i världen, enligt World Economic Forum. Det är galet mycket kaffe som dricks. Det blir såklart mycket kaffesump kvar då och vi skall här nedan titta på vad man kan göra med vanlig kaffesump. 

Kreativa sätt att återanvända kaffesump

Den koffeinhaltiga stöt som du saliverar över är den oöverskådliga uppsidan som du får av att ta tag i den där muggen full av robusta smaker. Men nu uppmärksammar de som älskar starkt kaffe de andra sätt som kaffesump kan hjälpa till med det dagliga arbetet i hemmet.

Här är 5 smarta (och enkla) sätt att ge ett annat syfte åt din använda kaffesump:

 • Kaffesump som gödning
 • Kaffesump i kompost
 • Kaffesump som rengöring
 • Kaffesump som skönhetsmedel
 • Kaffesump för djur

1. Kaffesump som gödningsmedel

Ta den använda kaffesumman från kaffemaskinen eller bryt upp engångspoddarna – det spelar ingen roll var kaffesumman kommer ifrån. Enligt The EPA Blog är den mest kända metoden för att återvinna kaffesumpen att regelbundet tillsätta kaffesumpen i jorden och runt syraälskande växter som rosor, azaleor, blåbär och andra blommor.

(Det fungerar också utmärkt för att odla svamp!) Kaffelukten fungerar också som ett avskräckande medel för de irriterande insekterna. Att återanvända kaffesump är ett billigt och naturligt alternativ jämfört med att köpa kommersiella gödningsmedel. Du hjälper också ditt samhälle att bli grönare och mer hållbart.

 

kaffesump odling

2. Kaffesump i komposten

Eftersom kaffesump innehåller mycket kväve kommer vissa växter att gynnas, nyttiga maskar kommer att lockas till högen och vissa irriterande insekter som myror, sniglar och sniglar kommer att hålla sig borta från kaffelukten, vilket också gynnar komposthögen. Överdriv bara inte kaffet – för mycket kväve kan rubba balansen och bli skadligt för vissa växter.

3. Kaffesump som rengöringsmedel i hemmet

Återvinning av kaffesump kan också erbjuda massor av naturliga ingredienser till rengöringsmedel OCH hjälpa dig att spara pengar också, enligt Healthline. För det första kan kaffesump vara ett fantastiskt och naturligt sätt att bli av med lukter i ditt hem.

Lägg lite kaffesump i kylskåpet, frysen eller till och med i soporna för att bekämpa obehagliga stankar. Du kan också använda kaffesumpen för att få bort vitlöks- och löklukt från dina händer.

Eftersom grynen är slipande (till och med mer än bakpulver) är de också perfekta för att skura grytor och pannor eller till och med fett och skräp på diskbänken också. De ger fläckar på vissa ytor, så var försiktig med att använda gryn på vitt porslin eller kakelbruk.

kaffesump stadning

4. Kaffesump som skönhetsprodukt

Celluliter se upp! Du kan hitta kaffe som ingrediens i så många skönhetsprodukter, och när det appliceras lokalt kan det hjälpa till att bryta ner fett och öka blodflödet, vilket i slutändan minskar uppkomsten av celluliter.

Du kan också använda återvunnen kaffesump som en aromatisk exfoliant för ansikte och kropp som är bra för huden och förebygger åldrande. Har du ringar under ögonen och svullnader? Behandla båda problemområdena med kaffesump eftersom den innehåller mycket antioxidanter och fungerar som antiinflammatoriskt.

Att applicera koffein på huden ökar dessutom blodflödet och kan påskynda hårväxten. Om du redan har en lummig hårmopp kan samma kaffesump användas för att rengöra håret också. Genom att gnugga kaffesump i håret kan rester av stylingprodukter minskas och avlägsnas, liksom döda hudceller som lämnats kvar.

5. Kaffesump som djurvård

Kaffesump och dina husdjur – en ganska märklig kombination, tänker du kanske. Men du kan använda den återvunna kaffesumpen innan du ger ditt husdjur ett bad. Gnugga bara kaffesumpen på din pälsbeklädda vän innan du tvättar den. Kaffemjölet hjälper till att kontrollera loppor och fungerar som en bra exfoliator för deras hud också.

 

kaffesump djurvard

 

Vad kan man använda kaffesump till?

Så i stället för att slänga resterna i soporna och slösa bort en resurs som har många användningsområden – förutom smaklökens goda  tillfredsställelse och den koffeinrika kicken – kan din återanvända kaffesump med bara lite kreativitet bli en riktig höjdare i huset. Vad kan man göra med kaffesump?

Det finns som du ser många sätt att använda kaffesump och vi skall visa på några till sätt här nedan:

 • Odla svamp i kaffesump
 • Kaffe som gödning
 • Kaffesump under ögonen
 • Kaffesump mot myror
 • Kaffesump sniglar
 • Kaffesump blommor
 • Kaffesump växter
 • Kaffesump rosor
 • Kaffesump i håret
 • Kaffesump celluliter

Finns det ännu mer att använda kaffesumpen till?

Absolut, här är en lista över 10 saker du kan använda kaffesump till:

 • Ansikts- och kroppsskrubb: Kaffesumpen kan användas som en naturlig exfolierare för att avlägsna döda hudceller och ge en mjukare, renare och mer strålande hy.

 

 • Doftborttagning: Kaffesumpen kan hjälpa till att avlägsna dålig lukt från kylskåp, garderober, bilar och andra platser. Lägg helt enkelt ut en skål med torr kaffesump och låt det absorbera lukt.

 

 • Trädgårdsfertilizer: Kaffesump innehåller kväve, kalium och fosfor, vilket gör det till en utmärkt naturlig gödsel för dina växter. Sprid lite kaffesump runt dina träd och blommor för att ge dem en näringsboost.

 

 • Skadedjursavskräckning: Kaffesumpen kan avskräcka insekter och djur från att komma in i ditt hem och trädgård. Sprid kaffesump runt dina växter eller använd den som en barriär runt ditt hem.

 

 • Möbelrengöring: Kaffesumpen kan användas för att rengöra och polera möbler. Använd det som en naturlig rengöringsprodukt genom att blanda kaffesump med lite vatten och gnugga försiktigt på ytan med en trasa.

 

 • Antioxidantinjektion: Kaffesump innehåller antioxidanter som kan hjälpa till att skydda huden mot skador och åldrande. Blanda kaffesump med lite olivolja eller kokosolja och applicera det på huden som en ansiktsmask.

 

 • Matlagning: Kaffesumpen kan användas som smaksättare i vissa maträtter. Du kan till exempel blanda kaffesump med salt och använda det som en krydda på grillat kött.

 

 • Naturlig hårfärg: Kaffesumpen kan användas som en naturlig hårfärgningsprodukt för att ge håret en rödaktig nyans. Blanda kaffesump med lite vatten och applicera det på håret i ca 20-30 minuter.

 

 • Rengöring av köksredskap: Kaffesumpen kan användas som en naturlig rengöringsprodukt för att ta bort matrester och smuts från köksredskap. Blanda kaffesump med lite vatten och gnugga försiktigt på ytan med en trasa.

 

 • Utsläppskontroll: Kaffesumpen kan användas för att minska lukt och göra din bil eller ditt hus mer miljövänligt. Lägg kaffesump i en liten påse eller burk och placera det i dina luftventiler för att minska obehaglig lukt.

 

Artikeln är inspirerad av: https://www.deathwishcoffee.com/blogs/lifestyle/5-ways-to-reuse-your-coffee-grounds